söndag 17 augusti 2014

Ta privatlån för köpa aktier?

Som student är det lite knepigt att få lån om man inte jobbar mycket extra. Jag har inte jobbat så mycket, mest chillat. Men överväger nu att ta på mig lite mer extrajobb framåt hösten.

I alla fall så kan jag som student få studentlånet hos SEB. Studentlånet är som ett privatlån, vilket innebär att det är ganska så hög ränta (över 7% ränta jämfört med t.ex. Bolån som kan vara under 2%). Jag är sen 1998 kund hos Swedbank, men då Swedbank inte erbjuder nåt lån för mig som student tror jag jag kommer byta bank till SEB framöver för att ha möjligheten att få studentlånet.

Om jag gick in på SEB och sade att jag vill ha studentlånet för att köpa aktier så skulle de nog avråda mig, de kanske rent av skulle tycka jag var en idiot. Eller för riskbenägen. Eller kanske inte, beror väl på vem man pratar med, men antar de flesta skulle avråda. Men jag tänker på vad Kavastu skrev på twitter nyligen: "100:- i aktier 1980 = 4.300:-idag. En videobandspelare 1980 = 6.000:-, idag värde 0:- Vad är ditt val 2014?"

Det är en klar poäng att det borde vara smartare att låna 25 000 kr för köpa aktier än att låna 25 000 för att köpa en lyxigt 3D-tv. Nu är det sant att aktier kan tappa i värde. Så att ta en högre risk att köpa en mer riskfylld aktie skulle nog många avråda ifrån. Men de flesta skulle kanske kunna tänka sig att köpa tryggare aktier. Men att låna 25 000 med ca 7% ränta och köpa Telia som har en utdelning på ca 6,5% är väl inte så lockande om man inte tror på större kursstegring. Telia kan säker gå upp lite, men knappast dubblas.

Den aktie jag har tänkt mig att köpa är Vardia. Då kan man invända att det är ett bolag som går med förlust. Det är sant. Vardia går med förlust. Men, och ett stort men, är att Vardia är ett bolag som växer kraftigt och har en stor potential. Det som är intressant är inte om Vardia går med förlust eller vinst idag utan om Vardia lyckas vända till vinst inom tillräckligt kort tid för att man ska kunna räkna hem en investering idag. Det tror jag.

Studentlånets villkor är att effektiv ränta (januari 2013) är 7,28%. Man kan låna 10 000-25 000 och återbetala lånet inom 2-5 år. Om man väljer att återbetala lånet under 5 år blir den månatliga avbetalningen (annuitet) 496 kr per månad.

Var kan Vardia stå om 5 år? Tanken är kittlande, potentialen är stor. Vardias ledning har gett prognosen att Vardia kommer gå med vinst någon gång under Q4 i år. Men Kenny på aktiefokus, som uppmärksammat mig på Vardia, skriver att det räcker med om Vardia vänder till vinst Q1-Q2 2015. I alla fall, det blir några om och men. Men "om" detta lyckas, Vardia vänder till vinst, och fortsätter växa så kan aktien utan tvekan mångdubblas. Se mitt inlägg i andra bloggen aktieinvesteraren om vad jag gillar med Vardia, som gör bolaget speciellt och spännande och ger en fin potential. Se inlägget här.

1 kommentar:

  1. Tveksamt upplägg. Dock en aktningsvärd vinkel när du jämför lån-till-tv vs lån-till-aktier. Men betänk reavinstskatten vid försäljning när du tänker hämta hem vinsten, förutsatt att du inte gör det inom ISK vill säga.. Även i det fallet har du dock en viss skatt, om än låg, att ha i åtanke.

    Jag funderar dock på om det ändå i slutändan är en bättre väg att gå genom månatligt sparande i exempelvis ränte/obligationer (just nu är indexfonder generellt rätt skakiga, de stora hökarna verkar invänta nedgång). Hur mycket av pengarna försvinner som ränta till bankerna?

    SvaraRadera