lördag 16 augusti 2014

Intressant om Warren Buffetts investeringsfilosofiFör mindre än en halvtimme sen såg jag ett blogginlägg på Samuelssons rapport. Det länkade till en artikel på Nusiness Insider som handlar om hur Warren Buffett investerar.

Efter att ha läst artikeln så känner jag att jag vill att den ska finnas på min blogg också, för det är en kortfattat men ändå bra och tänkvärd artikel. Se den här.

Artikeln tar upp att Warren Buffett höll ett tal 1984 på Columbia Business School, där hans tal kallas "The Superinvestors of Graham-and-Doddsville."

Warren Buffetts investeringsfilosofi handlar som de flesta vet om värdeinvestering. Warren Buffet skiljer mellan värde och pris på en aktie. Han kollar på verksamheten och investerar i den. Köper en Trader en aktie så kan man säga att Warren Buffett investerar i en verksamhet han tror på.

I Buffetts tal från 1984, som senare blev en uppsats, talar han om att en grupp investerar slog det Amerikanska börsindexet S&P 500 år efter år. Det berodde på att de var värdeinvesterare, som inte bryr sig om när de köper aktien, eller om BETA-värdet på aktien, eller om kovariansen i vinsterna på olika investeringar under vissa perioder.

En annan intressant sak som tas upp är att forskning visar att de flesta professionella investerare och traders underpresterar index. Vad som är speciellt är att Buffett 1984 berättade om denna, sin investeringsfilosofi, men de flesta har inte tagit till sig av det.

I slutet av artikeln finns Warren Buffetts tal från 1984 sammanställd som en uppsats som kan läsas eller delas!

Jag förundras själv över att inte fler, tidigare, lärt sig av Warren Buffet som år efter år slagit index. Investerare har ofta istället gjort på sitt eget sätt, vilket nämns i artikeln som att de "gjort nåt lätt svårt".

Men jag reflekterar också över att det nu finns ett antal svenska aktiebloggar som är inriktade på värdeinvestering. De har tagit efter Warren Buffett och försöker investera som han och Graham. Det mest kända exemplet på detta måste vara lundaluppens blogg.

1 kommentar:

  1. En minst lika intressant person är Walter Schloss. Har för mig att hans avkastning var bättre än Buffetts. Dessutom var han en stark anhängare av diversifiering, vilket är viktigt för oss småinvesterare (i jämförelse med Buffett). Schloss porträtteras i Ronald W. Chans bok "The Value Investors". Rekommenderas varmt.

    /Redaktörn

    SvaraRadera