tisdag 28 maj 2013

Sino Agro Food lunchpresentationen hos Penser idag



CEO Solomon Lee presenterade idag företaget hos Penser. Tyngden i presentationen var att Solomon visade massor av bilder på utvecklingen för de olika grenarna inom företagssfären, verksamheterna med Biffkorna, fisken sleeping Cod, räkor, drakfrukt, pottaska och gödningsmedel respektive att man håller på öppna upp restauranger som förutom det egna köttet även säljer malaysisk mat och är inriktat på delikatesser. Man gör även egen glass och säljer.

Solomon visade bilder på utbyggnaden som lokaler för att förvara köttet i. Det såg imponerande ut.

Känslan jag fick av Solomons presentation är att han är en engagerad visionär. Han vill använda sin erfarenhet till att nu utveckla ett integrerat företag där man genom integrationen av affärsområdena skapar intäkter och lönsamhet.

För att ta ett exempel så fisken Sleeping cod, så köper man in fisken, och odlar sen upp den effektivt till att bli större för att sen säljas vidare eller användas i de egna restaurangerna. Och det lät som att man kommer ha 6 restauranger igång i år, varav tre startat upp och en skulle starta upp nästa månad.

På frågan om finansiering tog Solomon upp svårigheterna med att få finansiering i USA på grund av alla skandaler med kinesiska företag som gjort att marknaden nu är kritisk mot allt kinesiskt vilket drabbar Sino Agro Food. Solomon vill uppenbarligen inte ta banklån för att finansiera tillväxten och utbyggnad, och det verkade enligt hans förklaring vara ganska krångligt att låna i Kina om företaget inte uppnått tillräcklig status för att få förmånliga lånevillkor.

Företaget står inför kraftig expansion så det behövs pengar som inte finns ännu, vilket gör att företaget betalat med aktier, och tyvärr blir det utspädning då kursen nu är och varit så pass låg. Jag hade önskat att kursen stod minst 10 gånger högre innan man började med utspädningen av aktierna, men som sagt behövs det pengar för att finansiera tillväxten och i nuläget verkar det svårt att ordna på något annat sätt.

Angående notering av Sino Agro Food på Nasdaq OMX First North så lät det på Solomon som att det är så gott som klart, men han ville avvakta, det förefaller inte som nån bra ide att notera bolaget just nu under sommarmånaderna. Så det lät som att det lutar åt hösten, kanske till september.


Kan även nämna att Nisse efter presentationen nämnde att SIAF planerar att notera dotterbolagen på Hong Kong börsen, först ut verkar vara drakfrukten. Därnäst kommer ett bolag per år att noteras kommande år, och det kommer resultera i ordentliga utdelningar åt oss aktieägare.

Jag har fått ett bra intryck av företaget och verksamheten, och tycker det känns bra att Nisse på Jordanfonden valts in i bolagets styrelse. Kursen nu är låg så det känns som att jag vill öka, men jag misstänker att kursen kan falla lite till nu under sommarmånaderna så jag kommer öka en liten symbolisk andel framöver nu och sen avvakta kursfall under sommaren för att öka betydligt mer inför en eventuell notering till hösten på First North.


Jag lägger in the Swedes översiktskarta över SIAF igen

8 kommentarer:

  1. Jag är också aktieägare i SIAF, men var inte på Penser presentationen idag. Hur stort är finansieringsbehovet för 2013?

    SvaraRadera
  2. Hej, Jag har inte hört nåt om nån nyemission och de 5-6 åren jag följt bolaget har jag inte heller hört nåt om nån nyemission.

    Utan som jag nämnde, så används aktier som betalning istället för pengar och förutom det så är upplägget att skapa Joint-ventures. Så kommer även 2013 enligt vad jag förstått att finansieras.

    Vad som är intressant är att det många gånger från Jordanfonden påpekats att 2014 ska företaget bli väldigt starkt kassaflödespositivt.

    Om/när Sino Agro Food får sin status som "Dragon Head", i Kina kommer bolaget kunna få mycket förmånligare lån än i dagsläget.

    Detta är ju verkligen högrisk, men en väldigt bra chans enligt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittade följande kommentar från IHUB angående kapitalbehovet i SIAF för 2013. Hoppas att det stämmer. "Solomon is doing everything in his power to avoid significant further dilution. He needs too raise 18 mil to complete this yrs program, and if he is able to do it under satisfactory terms that will the end of dilution. He has had numerous offers for convertible bonds, but he has thus far rejected them because he does not want to dilute at all"

      http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id=88382482

      Radera
  3. Tack för din redogörelse.

    Man har talat om ett behov på 26 miljoner dollar. Det står en del i prospektet som man offentliggjorde för någon månad sedan http://app.quotemedia.com/data/downloadFiling?webmasterId=101533&ref=8828108&type=HTML&symbol=+&companyName=PIMCO+European+advantage+Govt+Bond+Indx+Source&formType=S-1&formDescription=General+form+for+registration+of+securities+under+the+Securities+Act+of+1933&dateFiled=2013-03-28

    Man hoppas på att finansiera en stor del med obligationslån, arbete pågår. Misslyckas man med obligationslån lär vi få se en hel del av de så förhatliga finansieringsaktierna.
    På kort sikt är det extrem högrisk, men på längre sikt tycker jag inte att det är lika hög risk. Bolaget fortsätter att utvecklas hela tiden. Tyvärr tar allting mycket längre tid än vad man förutspår.

    Jag ställer mig skeptisk till att du skulle ha följt bolaget i 5-6 år, då skulle du ha fått nyss om bolaget långt innan JF.

    SvaraRadera
  4. Att ge ut aktier som betalning är en form av Nyemission som inte är begränsad till enstaka tillfällen utan kan fortgå obehindrat konstant tills att mandatet på 130m är fyllt då Solomon är tvungen att höja mandatet.

    SvaraRadera
  5. Hej, hankman84 och tack för ditt svar. Nyemission eller betalning med aktier till andra partners eller leverantörer leder till samma utspädning för oss som aktieägare. Det stora problemet är att bolaget betalar med en undervärderad valuta (nya aktier). PE talet är ca 0.7 på vinsten för 2012 och kanske så lågt som 0.5 för 2013. Att finansiera verksamheten med nya aktier ger samma utspädning av vinst per aktie som om bolaget hade lånat pengar till 200% ränta. Jag tror att det är denna finansiering som skrämmer bort investerare. Jag skulle gärna ökat min exponering om de ändrat på denna finansieringspolicy. Nu får man en känsla av att SIAF är en bluff och det går inte att lita på deras siffror. Ett bolag med en sådan positiv utveckling av verksamheten och hög lönsamhet borde kunna få tillgång till finansiering.

    SvaraRadera
  6. Hej Strindberg. Tack för bra svar angående finansieringen.

    Jag drog till med 5-6 år, men det kanske snarare rör sig om 3 år ja. 3-4 kanske. Ber om ursäkt för den felaktiga uppgiften.

    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
  7. Jag undrar om du kan bekräfta att nedanstående sas på presentationen. Kommentaren är ett anonymt inlägg från VCW.

    "Bolaget nämnde vid veckans presentation att målet, som skulle ha börjat förberedas, var att sätta hela kapitalbehovet för 2013 genom en 3 års 12% bond där Stockholm, Hongkong och USA var aktuellt, och när denna var satt fanns inget mer kapitalbehov 2013 och 2014 var man kassaflödespositiv med utdelning. Senare 2014 skulle det inte uteslutas att man köpte tillbaka aktier i stället. Och efter 2014 var denna femårsplan slutförd. 12% är idag bra avkastning där det sades att om aktieägarna ville vara med så skulle dom först få chansen.
    Få se åt vilket håll det blåser. Finns alltså inga beslut om detta men tankarna verkade långtgående i presentationen på Penser. Tror marknaden skulle gilla detta."

    SvaraRadera