torsdag 2 januari 2014

Tänkvärt från Börspodden avsnitt 18



Börspoddens avsnitt 18 börjar med prata lite om förutsättningarna för 2014 och nämner bara för att konjunkturen blir bättre så behöver inte företagen gå bättre.

Man nämner risken med att lönerna stiger som ett hot mot företagens vinster. Företag som Securitas, WallMart och McDonalds skulle gå sämre med höjda löner.

Angående råvaror, så menar Johan att det finns en överkapacitet inom stål, och John menar att stål är där skog var för 10-15 år sedan och att det tar 10-15 år att jobba sig igenom en överkapacitetsperiod.

Inom trender för 2014 tror Johan och John att "Stockpicking" blir viktigare. De tror det är en trend som fortsätter.

De fortsätter nämna att de tror att betalningarna flyttar in i mobiltelefonerna, att man då slipper ha 30 kort utan har alla medlemskort och liknande kopplat till telefonen istället. John och Johan frågar sig om t.ex. Aplle skulle kunna vara den som tar fram denna mobil-plånboks betalningslösning? De nämner sen också att "Finans" har högt värde, hur Avanza och Nordnet ploppade upp från ingenstans och blev stora spelare.

Ett hett köptips som Johan ger är municipal bond funds,Johan har tittat på Closed-End funds, där man köper aktier i en fond, och det finns ett begränsat antal aktier. Och när det blir sälj-tryck pressas aktien ner under fondens värde. 50 mdr dollar har betalats ut i år mot toppflöde på 20 mdr dollar tidigare år. Ex på Detroit som gick i KK har skapat rädsla som lett till detta utflöde ur såna här fonder, men Johan säger det är ovanligt med Defaults i sektorn. Det blir kaka-på-kaka effekt i fonden, då obligationerna har gått ner i värde och fonden har gått ner i värde, man har också sålt pga rädsla för höga räntor och för att aktiemarknaden skenat så folk har sålt Munisar för att kvitta förluster mot vinster på börsen. Johan har köpt en med ticker "BFK". Räntan är på 7%, och betalas ut månadsvis.

Så varför köpa enligt Johan?

"BFK" =  BlackRock Municipal Income Closed Fund, se nedan skärmdump från Avanza över fonden




Enligt Johan har fundamenta ökat samtidigt som rädslan ökat för dessa fonder, vilket han tycker är motsägelsefullt. Ett motargument: "Räntan är på väg upp", men Johan menar att när räntan går upp så blir pensionsskulderna mindre och intäkterna högre....börspodden säger köp! Lägg till att en högre ränta kan ge en stigande dollar vilket kan ge valutavinst för oss svenskar som köpt och har i valutan SEK.

John och Johan kommenterar att man ska köpa "BFK" i en kapitalförsäkring eller ISK, i en KF dras skatten på 15% direkt men man får tillbaka det efter 3 år, men köper man i ISK så får man tillbaka det samma år.

4 kommentarer:

  1. "men köper man i ISK så får man tillbaka det samma år".

    Jag tror att du har koll på vad som gäller men har skrivit fel.
    Men jag påpekar det ändå utifall att det skulle vara någon annan läsare av din blogg som inte vet.
    Det är året efter som du får tillbaka källskatten i en ISK.
    Källskatten för alla utländska utdelningar under 2014 får du tillbaka i deklarationen som görs i maj 2015.

    SvaraRadera
  2. Tack för rättelsen. Det stämmer. Nästa år. Och som jag förstått det tre år senare för en KF.

    SvaraRadera
  3. Beträffande KF så beror det nog en del på Nordnet/Avanzas rutiner.

    Jag kan ta ett exempel från min egen depå (Avanza KF).
    Erhöll utdelning från Siaf 2010-10-19. Det drogs källskatt på 15%.
    2013-06-05 fick jag tillbaka beloppet som dragits i källskatt.
    Detta var texten på transaktionen i depån
    "Återbetalning utländsk källskatt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Strindberg!

      Jag läste din kommentar och tänkte passa på att ge en liten inblick i hur återbetalningen går till och varför det tar så lång tid (ca 3 år) innan återbetalningen av källskatten kan påbörjas.

      I fallet med kapitalförsäkring så är försäkringsbolaget (i vårt fall Avanza Pension) som deklarerar. Beträffande den utländska källskatten som betalades under 2013 så har vi möjlighet att söka avräkning för denna mot avkastningsskatten som betalas under 2014. Detta deklarerar man för år 2015, och sedan behöver vi invänta slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan utbetalning kan påbörjas i början på 2016.

      Med vänlig hälsning,
      Daniel, Avanza Bank

      Radera