lördag 8 september 2012

Ekonomen Sony Kapoor befarar eurokollaps


Sony Kapoor är chef för tankesmedjan Re-Define och har blivit flitigt citerad som oberoende expert under hela eurokrisen. Han har verkat länge inom finansbranschen och varit rådgivare till flera regeringar och EU-institutioner.

Den utlösande faktorn för en accelererande kris lär komma från södra Europa.
”Om folk i till exempel Spanien inte ser något som helst ljus i tunneln, inte ens 3-4 år framåt i tiden, varför ska de då stanna i landet och varför ska de ha kvar sina pengar i spanska banker?”
Och om pengarna lämnar landet i ännu snabbare takt än de redan gör fördjupas krisen. Och vi är bara ett enda avgörande affärsbeslut från att ett sådant här scenario skulle underlättas menade Kapoor. Han vände sig till de närvarande bankmännen och bankkvinnorna i publiken:
”Vad händer om Deutsche Bank bestämmer sig för att öppna ett kontor i Madrid? Varför skulle spanjorerna inte flytta sina pengar dit omedelbart? Spanien skulle dammsugas på pengar. Och varför öppnar inte en bank från stabila Sverige ett kontor där?”

Hela artikeln

Jag har Banco Santander på bevakning, var inne runt 5-6 usd men gick ur och avvaktar just nu kommande utveckling, men har tankar på att ev. om nåt år eller två kanske växla pengarna från PM-producenter till bl.a. bra banker inom eu. Många europeiska bankers aktier, däribland Santander, har stigit 15-50% från tidigare botten, men jag tror inte det är läge att gå in ännu. Avseende spanska banker fastnar jag för meningen 
    ”Vad händer om Deutsche Bank bestämmer sig för att öppna ett kontor i Madrid?"
Men som man säger, den enes bröd, den andres död, så gäller det att gå in i rätt banker, vid rätt tidpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar