lördag 8 september 2012

Om bostadsbubblorna



Ekonomitidskiften The Economists kvartalsvisa genomgång av bostadspriserna i 21 länder visar att övervärderingen överlag har minskat. På årsbasis hade priserna sjunkit i tolv av de 21 länderna.

Economists metod är att jämföra relationen mellan priser och hyror och priser och disponibelinkomster. Hur relationerna skiljer sig från de historiska genomsnitten avgör storleken på över- eller undervärderingen.

I Sverige är priserna övervärderade med 32 procent i förhållande till hyrorna och med 21 procent i förhållande till disponibelinkomsterna, enligt The Economist. Snittet av de två blir 26 procent. Ett krux i Sveriges fall är att jämförelsen med hyror haltar eftersom regleringen på många håll ger konstlat låga hyresnivåer.

De tio största bostadsbubblorna
Land Övervärdering
Hong Kong 64 procent
Singapore 58 procent
Belgien 55 procent
Kanada 54 procent
Nya Zeeland 44 procent
Frankrike 43 procent
Australien 36 procent
Sverige 26 procent
Nederländerna 25 procent
Spanien 22 procent

DI.se - Så stor är svenska bostadsbubblan

Bostadspriserna, speciellt i Spanien visar att finanskrisen inom eurozonen inte fått fullt genomslag än. Mina pengar är f.n. i guld, silver, olja, och kvalitetsmat i Kina. I framtiden önskar jag vid bra tillfäller växla över till banker och bra företag och en bra bostad vid en ev. rimlig sättning av de nuvarande höga priserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar