söndag 16 september 2012

YPF S.A.



YPF är högrisk sen Argentinska staten övertog Repsols majoritetsandel på grund av missnöje med Repsols investeringar i landet vilket i sin tur berodde på de dåliga villkoren med reglerade priser på oljan i Argentina vilket hindrade lönsamheten i att expandera.

YPF Investor relations

Kursen har åkt ner till en botten runt 10 USD och pendlar nu mellan 12-13 USD. Men sedan Argentinas regering övertog Repsols andel, har en förmögen investerare, Carlos Slim köpt in sig på en 8,4% andel av YPF.

Målet som Argentinska regeringen har är att öka oljeproduktionen, vilket gör att de behöver 
1. Utländskt investerarkapital för att finansiera expansion
2. Samarbetspartner som förutom kapital har kompetens för att expandera oljeproduktionen

Man kan med andra ord inte fortsätta göra hur som helst, förutsatt att de i regeringen förstår sitt beroende, vilket senaste tidens pressrealeser antyder att de gör i sina försök att hitta en partner till YPF.

Jag är lite svag för låg historisk kurs i kombination med fin utdelningshistorik. Så jag tänker att det ser bra ut på en 5-års period framåt om YPF når målet att öka produktionen med ca 30% samtidigt som klimatet för investeringar i Argentina förbättras.






En medlem på seekinAlpha har gjort en hyfsad bedömning av YPF med slutsatsen att det är en möjlighet att köpa YPF till bra pris nu förutsatt att Argentinska staten agerar vettigt framöver, vilket man givetvis inte kan räkna med. Högrisk med bra chans.

Is The Outlook For YPF Growing More Positive? (Part 1)

Is The Outlook For YPF Growing More Positive? (part 2)






Men i största allmänhet tror jag LUPE är ett bättre val på en 5-årsperiod, så jag tar en lite del YPF till portföljen men kommer avvakta lägen att försöka köpa tillbaka en ordentlig del Lundin Petroleum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar