onsdag 28 januari 2015

Är det köpläge på Grekiska börsen? och ett köp-förslag!

Det är inte jag som menar att det är köpläge på Grekiska börsen, utan Ekonomen, Professorn och tidigare Nobelpristagaren Robert Schiller. Såg det i en artikel på di.se:
Ekonomipristagare: Köpläge på Aten-börsen

Det som nämns i den kortfattade artikeln är att Schiller menar att det "inte känns rätt" att köpa i Grekland nu, och att det är billigare än nån aktie han sett i USA och att Grekiska bolagens värderingar inte speglar deras vinstpotential.

De poänger som finns men kan ställas mot varandra är att "köpa när det är blod på gatan" har lönat sig förut, men ska ställas mot att "inte försöka fånga en fallande kniv". Angående att grekiska bolag är "billiga" betyder INTE att det inte kan "bli billigare". Vinstpotentialen har jag svårt att yttra mig om nu, men tänkter att ett EU-utträde kanske på sikt förstärker grekiska bolags vinster på grund av egen valuta bland annat, så att kris-värdering nu på grund av sannolik "Grexit" KANSKE är ett köpläge.

Mitt råd angående att investera i Grekland nu är: Var försiktig, tänk över, bedöm, analysera, fatta ett väl genomtänkt beslut.

En enkel och billig variant att ta position i Grekland är att köpa en ETF, alltså en börshandlande fond som investerar i Grekland. Vad jag ser på Avanza så har de en ETF utan avgift som investerar i Grekland. Den handlas i USA och jag tror vanligt courtage för USA aktier gäller, checka Avanzas prislista om ni är osäkra.

Greklands ETF avanza erbjuder handel i heter:  Global X FTSE Greece 20 ETF

Vill även tillägga att Robert Schiller även tycker att det kan vara köpläge i Ryssland nu förutom i Grekland. Artikeln: "Robert Shiller: "Potentiellt köpläge i grekiska och ryska aktier" på affärsvärldens hemsida tar upp att USA värderas enligt Schillers justerade P/E till 27 jämfört med Rysslands 8 och Greklands 4.

UPPDATERAT 20:59 28/1

Titt på kurs och Chart för national Bank of Greece som är ca -22% i skrivandets stundUPPDATERAT 21:12 28/1

Tog en inledande "liten" position i National Bank of Greece (NBG). Såg att Sandman kommenterat inlägget med att det är "instabilt" och "riskfyllt". Och jag säger inte emot utan håller helt med :-)

Så varför denna position i en Grekisk bank just nu?

Jag valde att agera på principen "buy when there is blood on the street". Positionen jag tog motsvarar 2,2328% av mitt eget kapital och inklusive belåningen motsvarar positionen 2% av min portfölj. Så det är inget "avgörande" köp. Men desto mer spännande att se hur denna mini-position står sig t.ex. årsslutet 2015.

National bank of Greece var nere på ATL på 0,98 dollar tidigare idag men jag köpte för 1,04 usd. Nedan ett chart från finance.yahoo.com över 5 dagars kurshistorik för National Bank of Greece:UPPDATERAT 21:28 28/1

Bild av varför jag lockades av ta en "liten" och "inledande" position i NBG, som KANSKE utökas.


UPDATE kl 16 29/1

Pratade med en bekant från Grekland, som upplyste mig om hur hög risken är i Grekiska banker på grund av att den nya mer kommunistiska regeringen tagit bort statligt stöd som tidigare fanns till grekiska banker. Därmed ökar risken för grekiska bankers konkurs eller att staten tar över grekiska banker nära konkurs liksom svenska regeringen en gång i tiden tog över Nordea. 

Vad jag önskar se i mitt innehav i National Bank of Greece är att de kommer igen med en 10-dubbling inte att de likt Nordea tas över av staten så att aktieägarna får 0 ersättning.

Det blir till att sätta mig in mer i National Bank of Greece finanser och bedöma risken för KK eller statligt övertagande.

I skrivandets stund är NBG +9,71% till 1,13 usd på NYSE. Synd jag inte kom in på botten på 0,98 usd igår...

1 kommentar:

  1. Bra råd med tanke på hur instabil situationen i Grekland känns.

    Vänliga hälsningar

    SvaraRadera