lördag 10 januari 2015

Lite om Skagens fond m2 för fastighetsinvesteringar

Det är nu en artikel på di.se där förvaltare i Skagens fond m2, som sysslar med investeringar i fastigheter globalt, uttalar sig om framtiden för fonden och fastighetsbranschen. Artikeln har en rubriksättning som är lite typisk för di.se: Proffset tror stenhårt på fastighetsbolagen

Vad ska man säga om di.se? Ja, enligt dem är alla möjliga "proffs", "experter", "superförvaltare". De använder adjektiv så man storknar. Men de har ibland sina poänger i artiklarna,. man kan få lite uppslag i di.se artiklarna, precis som i deras ibland lite löjeväckande aktiechatt börssnack. 

Det är förvaltaren Michael Gobitschek som uttalar sig om att det låga ränteläget i världen tillsammans med urbaniseringen är utmärkta förutsättningar för fortsatt fin utveckling för fastigheter. 

Värt att notera är att utvecklingen för fonden Skagen m2 är i linje med globalt index för fastigheter, ca +40% för 2014. Det är ju en smaksak ifall man vill vara bekväm och köpa en fond som investerar i fastigheter globalt, eller om man vill försöka göra det själv. Nackdelen med fonden är att den inte överpresterat index 2014 och att fonden till skillnad från aktier har en förvaltningsavgift på 1,5% per år. Jag som använder mig av belåning gillar i alla fall att se att Skagen m2 har en belåningsgrad på 70% hos Avanza.

Lite kort om Skagen m2 så är fondens enda innehav av fastighetsbolag på svenska börsen Atrium Ljungberg. Spridningen över olika sorters fastigheter och i olika länder verkar ganska bra.

Lite kort om att handplocka fastighetsaktier istället för en fond, så kan det vara både mer lärorikt och stimulerande och samtidigt ge en högre avkastning. Skagen m2 är nu så pass bred så den kommer följa index. Av alla fastighetsbolag på Svenska börsen så har man tyvärr bara 1 innehav. Å andras sidan så får man innehav i utländska fastighetsbolag och slipper lägga massa tid på leta och analysera bland fastighetsbolag i andra länder. Jag kan tänka mig att själv kanske kombinera en investering i Skagen m2 med att handplocka intressanta fastighetsbolag på svenska börslistorna. Jag ser många intressanta fastighetsbolag i Sverige som inte finns som innehav i Skagen m2. Några av dessa är D.Carnegie, Victoria Park, Amasten och Kungsleden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar