fredag 2 januari 2015

It-fonden Monterro och IAR/Tradedoubler

Monterro är en IT-fond (länk till hemsidan) som jag uppmärksammat i samband med att jag kollade upp IAR systems. Då upptäckte jag intressanta samband. Ledande personer inom Monterro är inblandade i en hel del bolag och har bakrund på t.ex. gamla Protect data, som sysslade med data/it-säkerhet men blev uppköpt. Dåvarande vd för Protector är nu SO i Tradedoubler och monterro som var delägare då i Protector data har nu 18% av Tradedoubler sen juli 2013, läs om det här.

Det mest intressanta är att Peter Larsson med flera, nu först sålt av för mångmiljonbelopp i IAR systems (pressrelease) men lite senare köpt för några miljoner i Tradedoubler (pressrelease)

Jag finner både IAR systems och Tradedoubler som intressanta bolag, IAR har gått +73% 2014 medan Tradedoubler är -43% 2014. På 5 års sikt har IAR systems 10-dubblats medan Tradedoubler ungefär halverats. Dessa två aktier är alltså varandras motsatser sett till kurshistoriken. IAR systems är intressant med tanke på konceptet "internet of things", men är kanske lite dyr, jag är dåligt insatt. Tradedoubler värderas runt kassan, går med svag minst men lider av minskad omsättning, men har en utdelning till aktuell kurs på 2,43%.

Som jag skrev i samband med inköp av en liten post i Oniva (länk) så överväger jag köpa in Tradedoubler också. Tanken var redan då att ta rygg på att ny ledning tagit positioner för några miljoner kr i Tradedoubler. Men nu när jag även beaktar att Monterro ligger i botten, de skriver på sin hemsida att de är aktiva ägare och de har för närvarande bara engagemang i 3 bolag. Monterro tog positionen på 18% av Tradedoubler ungefär 13 juli 2013 då kursen var runt 17 kr. Aktien har fallit sen dess. Börspodden rekade Tradedoubler men Johan sade i det näst sista avsnittet att han inte längre tror på aktien då den varit en av "årets förlorare" ett antal år och det är ett dåligt tecken. Men jag resonerar som så att en turn-around kan ta tid, ny ledning och insiderköp av personer associerade med storägaren Monterro ger både en stabilt stark ägarbild och incitament för den nya ledningen att agera framgångsrikt. Kanske blir 2015 tradedoublers år?

När ska man då slå till på Tradedoubler? Svårt för mig att säga. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte slog till runt 8 kr som aktien för bara ett litet tag sen pendlade kring. Men det var före insiderköpen, så jag var mer osäker då än nu. Utan att veta säkert så tror jag att det inte är nån direkt brådska att köpa Tradedoubler. Men jag tror priset nu är okej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar