måndag 23 februari 2015

Liten förlust i XACT Bear X2 & vibbar om fortsatt uppgång

Då börsen var på nytt ATH så chansade med att köpa 112 st XACT Bear X2 fredag 13/2 till kursen 90,05 kr/st. Jag gick ur positionen 8 dagar senare, dvs. 20/2 till kursen 88,85 kr/st. Detta gav en förlust på ca 2% eller 200 kr. Jag överlevde alltså detta med hälsan och plånboken i behåll.

Idag stängde börsen på nytt ATH igen. Men denna gång är jag mindre säker på att det är en bra ide att ta position i nedgång då trenden verkar vara fortsatt uppåt trots hög värdering.

Imorse på tunnelbanan på väg till skolan ser jag först denna tweet av Anders Haskel vilket direkt får mig att tänka och känna "varning, varning för hög värdering av börserna". Senare läser jag en krönika av Anders Haglund på tradingportalen. 2 Anders och 2 effekter på mig. Den första får mig att vilja agera försiktigt på börsen, den andra Anders får mig att se möjlighet till fortsatt förnäm avkastning på börsen.Denna tweet av Anders Haskel och alla möjliga varningar för börsen från diverse "experter", "bloggare" och "småsparare" påminner mig om att toppen på en börsbubbla och den efterföljande kraschen sällan kommer när folk sitter likvida, är rädda och försiktiga med sina pengar. Börsbubblans topp brukar komma när "alla" är positiva och har köpt och sitter fullinvesterade och bara väntar på tjäna mer snabba pengar.

Kort efter Anders Haskels tweet ser jag denna rubriken av Anders Haglund:
Analys: OMXS30 har fått nya köpsignaler

De argument Anders Haglund lägger fram för fortsatt börsuppgång är:

  • Bra rapportperiod
  • Fortsatt expansiv penningpolitik från centralbanker
  • Att börsen traditionellt är stark i början av året
  • Lågt oljepris
  • Starkare US Dollar

Sen går Anders in på psykologi runt börsbubblor, efter att ha konstaterat att en bubbla kan hålla på att utvecklas, så skriver han att alla seriösa varningar om övervärdering av börsen slår fel i början så att de som lyssnar på varningarna förlorar pengar genom att missa den fortsatta börsuppgången. När sedan pessimisterna svängt om för att investera sin pengar och de har blivit optimister, då närmar sig toppen på börsen. Alternativt att en tidning som aldrig skriver om börsen på sin förstasida skriver i stora rubriker att man bara måste äga aktier. 

För den som vill fördjupa sig mer så har jag i blogginlägget bara nämnt en liten del av allt vettigt Anders Haglund skrivit i sin bedömning av marknaden just nu. Klicka på länken ovan för läsa artikeln. Dessutom såg jag ikväll en artikel där Erik Hansén, Marknadsanalytiker på IG, uttalar sig om börsläget. Han liksom Anders Haglund ser tendens till fortsatt uppgång, men Erik tar upp att risker ändå finns för att börsyran kommer av sig. Läs artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar