tisdag 3 februari 2015

RSI 14 10-årshögsta och kort om RSI

Expertdirekt som är mycket skicklig och som jag följer på Twitter lade upp en graf som visar att RSI 14 är på rekordhög nivå.RSI 14 mäter över 14 perioder. Om tex en aktie gått upp 14 dagar i rad så blir RSI 14 = 100. På motsvarande sätt så blir RSI 14 = 0 om en aktie sjunkit 14 dagar i rad.

Allmänt anses RSI 14 = 70 betyda att tex en aktie är "överköpt" och RSI 14 = 30 anses betyda att en aktie är "översåld". Men detta betyder inte alltid att den överköpta aktien kommer rekylera ned eller att den översålda aktien kommer att vända upp. För om en aktie eller ett index är i en väldigt stark trend så kan uppgången eller nedgången fortsätta.

Så ett RSI på ca 90 är ett tydligt tecken på en "topp", men det är inget nytt, för vi vet väl alla att börsen är på ATH. Slutsatsen är i alla fall att det finns skäl att vara försiktigt just nu, och att det är en stor chans för en rekyl nedåt framöver. Men med det sagt, är det inte omöjligt att börsuppgången fortsätter. Januaris uppgång på +7,45% för OMXS30 är den bästa januariavkastningen på 20 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar