måndag 31 mars 2014

Mer info om SIAF räkprojekt

På Sino Agro Foods hemsida finns denna bild på CEO Solomon Lee och Vice borgmästaren i Zhongshan hålla upp en projekt-karta över mega räkfarmen.


Sino Agro Food ska som tidigare presenterats av bolaget stå för teknologi, konsulttjänster och management för denna stora inomhus räkfarm som är avsedd att användas åtminstone 20 år framåt.

Projektet är tydligtvis en del av Zhongshan regionala utvecklingsplan.

Det finns en FAQ också om räkprojektet på Sino Agro Foods hemsida.


I FAQ:n står det bl.a. att projektet är indelat i flera faser, där en ny fas startar som uppföljning till en föregående lyckad fas, och att det inte finns nån garanti för att mål volymerna ska uppnås.

1. SIAF ska odla 50% Mexican White shrimp och 50% LawZi river prawns

2. SIAF räknar med att produktion vid räkfarmen startar Q2 2015, med ett första produktionsmål på 15 000 metric tons.

3. Fas 1 för produktionen är 10 000 metric tons inom 2 år, 30 000 metric tons inom 5 år, 10 000 metric tons inom 10 år och 300 000 metric tons inom 20 år. SIAFs dotterbolag Capital Award kommer dock att få konsult- och anläggningsavgifter, under konstruktionsfasen, före det att produktionen och försäljningen av räkorna har startat. Denna avgift avser 150 MUSD för fas 1.

4. Kinas produktion av räkor var 2011 1,56 miljoner metric tons, men denna siffra har sjunkit till 2013 på grund av "Early Mortality Syndrome" (EMS) fått många räkor att dö vid produktion. Efterfrågan i Kina efter räkor fortsätter öka samtidigt som kinas medelklass ökar. Sino Agro Foods befintliga anläggningar är mindre än detta stora räkprojekt, men dessa mindre farmar visar att SIAFs teknologi för räkodling fungerar.

SIAFs befintliga farmar är fiskfarm 1, räkfarm 1 och räkfarm 2.

Fiskfarm 1: har kapacitet att odla 1200 metric tons fisk per år.

Räkfarm 1: kommer att ha kapacitet år 2015 att odla 1200 metric tons per år, och dess nuvarande kapacitet är att odla 250-300 metric tons räkor per år.

Räkfarm 2: Konstruktionen började Q1 2014 och målet är att odla 1200 metric ton räkor per år.

5. Det har talats om ytterligare potentiellt 200 000 metric tons räkor i tillägg till de 300 000 metric tons räkor om 20 år. Det beror på hur allting utvecklas men är fullt möjligt.

6. Kostnaden runt räk-projektet som nämnts i pressmeddelandet tidigare är 5.872 biljoner RMB och avser fas 1-2 och kommer delas på alla parter. Fas 1 är en produktion av 15 000 metric tons räkor och kommer kosta 900 miljoner RMB, eller 150 MUSD.

7. SIAFs partners är ett SINO FOREIGN JOINT VENTURE COMPANY (SFJVC) som formades som en följd av krav från kinesisk lagstiftning. Hong kong lagar styr och reglerar GODL.

8. Tidigare har Sino Agro Food ägd andelar i projekt, joint ventures, och man har haft optioner att öka sin andel till priset baserat på bokfört värde, det kan komma att bli liknande i detta fall. Mer detaljer om detta kommer senare när projektet utvecklas vidare.
 9. Sino Agro Food använder tekniken A Power Re-circulating Aquaculture System and Technology (APRAS), som nu är inne på sin tionde version av tekniken. (Se hemsidan eller FAQ dokumentet för detaljer)

detta är 9 av 20 frågor som tagits upp i FAQ-dokumentet. Se originalet här för mer detaljer.


Jag tycker detta räkprojektet är imponerande i sin kvantitet, stort som bara den. Men mycket är oklart, som hur stor andel av detta projektet kommer Sino Agro Food att äga via Capital Award? Vad blir Sino Agro Foods investeringskostnader, behöver man fixa extern finansiering framöver eller räcker de 150 MUSD man ska få inom 2 år tills vidare? Jag det är lite oklarheter, och jag tror det är förklaringen till att aktien inte har 5-10 dubblats på denna nyhet.

Det verkar som att marknaden inte riktigt litar på eller räknar hem detta gigantiska projekt. Kan det vara som det gamla uttryckssättet "hellre en fågel i handen än 10 i skogen", alltså att ta det säkra mindre före det osäkra större. Ungefär som att marknaden väntar på att få se Sino Agro Food börja generera inte bara vinst på pappret, utan kassaflöden och utdelning av vinsten.

Sino Agro Food är i skrivandets stund ner idag till 0,45 usd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar