tisdag 9 december 2014

Intressant om oljepriset ur SEB råvarubrev

I SEBs veckobrev för råvaror, som kan läsas här, skriver de tänkvärt angående olja och framtida oljepris:

"Råolja – Brent
Prisraset hejdade sig något vid 70 dollar i veckan, men gled successivt under den nivån och stängde på 69.07 i fredags. Nyheten att Irak planerar att öka exporten av råolja under nästa år (2015) från nuvarande 2.75 mbpd till 3.2 mbpd tyngde marknaden.

Nedan ser vi ett diagram på antalet oljeriggar i USA, enligt Baker Hughes statistik (svart). Antalet riggar i drift ökade med 3 till 1920 i veckan som gick. Det var nog inte väntat med en ökning. Vi ser dock ändå att antalet i drift har planat ut på mellan 1920 och 1930 riggar, i spåren av oljeprisfallet. Detta är säkerligen en besvikelse för dem som hoppats på en botten i oljepriset, att antalet inte minskar mer.

Saudi-ARAMCO har sänkt sitt pris för export till Asien och USA till den lägsta nivån sedan åtminstone år 2000. De säljer nu sin olja 2 dollar under benchmarkindexet. Så sent som vid årsskiftet såldes oljan för 3.50 dollar över benchmarkindexet. Priset är alltså till och med lägre än det var år 2008.

Det här är naturligtvis ett tecken på att Saudierna verkligen vill sälja så mycket olja de kan, för att via volym försöka hålla landets oljeintäkter uppe. Det är helt i linje med den spelteoretiska analys vi gjorde för ganska länge sedan, att skiffertekniken gör att OPEC som kartell upphör att fungera och oljeländerna går över till att agera såsom under fri konkurrens. Tidskriften The Economist nämnde samma analysmetod, spelteori i veckan som gick. Det centrala i den är inte att volymen från skiffertekniken behöver vara så värst stor, utan att den finns och är tillgänglig för ett stort antal länder.

Vi får ofta frågan vad kostnaden för skifferolja är i USA, eftersom man ser många olika uppgifter på det. Det som gör det svårt att svara på frågan är att tekniken utvecklas med ca 30% effektiviseringsgrad per år. En kostnad på 60 dollar för två år sedan kan alltså pga effektivitetsförbättringar vara 29 dollar per fat i år. Geologin spelar också roll, t ex hur djupt skifferlagret ligger.

Olika fält har olika kostnadsnivå i USA. Så det går inte att svara entydigt vad kostnaden för att utvinna skifferolja är just nu. US DOE säger dock att den redan i år är ett par dollar billigare än konventionell olja att utvinna i USA."

Jag tycker det är intressant att Irak trots oljeprisnedgången planerar att öka sin export av olja nästa år. Och att samtidigt Saudiarabien ökar volymen på sin försäljning av olja för att hålla uppe intäkterna. Jag har tidigare läst i en artikel att ett bolag i USA som höll på med skifferolja planerade att öka produktionen med, jag tror det var 30%.

Så det mesta tyder på fortsatt stort utbud av olja och möjligt fortsatt prisfall nästa år.

SEB:s veckobrev om råvaror, som jag citerat ovan, nämner ju också det intressanta att tekniken för utvinning av skifferolja förbättras med 30% per år. Det betyder ju att även om priset för skifferolja är högt, så är det fallande med tiden, vilket kommer pressa och konkurrera ännu mer med konventionellt producerad olja.

Utifrån detta blogginlägg och det jag läst hitills om oljepriset framöver, så har jag bestämt mig för att avvakta med att inleda ett ackumulerande av oljeproducenter eller oljeservicebolag. Jag känner ibland att det rycker i fingrarna, med att trycka på köpknappen i bolag som Enquest, Blackpearl, Tethys eller Seadrill. Men jag har hitills avhållit mig, och fortsätter avvakta. Jag har samtidigt uppmärksammat att det skett en hel del insiderköp i Enquest, men bolaget har sjunkit mer sen dess. Såg en artikel idag att insiders i amerikanska oljebolag som Cheasepeake Energy Corporations och Ring Energys köpt aktier nyligen. Förutom dessa insiderköp, är det t.ex. en hel del bloggare som på sista tiden skrivit att de köpt/ökat i bolag som Statoil, BP, Chevron, Bonheur för att kurserna sjunkit. Ja vi får se om de gjort rätt som börjat köpa redan. Jag fortsätter läsa på och bevaka oljepriset och kurserna på olika bolag.

1 kommentar:

  1. Låter klokt att avvakta. Sitter själv och försöker stävja mina köpimpulser i Bonheur och Chevron...

    SvaraRadera