fredag 12 december 2014

Är det köpläge i Enquest?

För lite mer än en vecka sen släpptes nyheten att Styrelseordföranden i Enquest köpt aktier för 4:e gången på kort tid, läs nyheten här.

Styrelseordförandens insiderköp gjordes till högre kurs än dagens, och även om det skickat signal om att det är köpläge i Enquest så är jag tveksam.

Häromdagen sänkte Danske Bank rekommendationen för Enquest till sälj från tidigare behåll. Riktkursen sänktes från 9 kr till 4 kr.
   Som motivering nämns att man bedömer att Enquest kommer att ha negativt kassaflöde fram till 2017 och att Enquest därför kommer att bryta mot villkoren i sin upplåning, dvs. kovenanterna.
   Vidare nämner Danske bank att Enquests produktionskostnad är 70 usd/fat vilket är över dagens oljepris. Och att Enqusts projekt Kraken kräver investeringar på 900 MUSD under de kommande två åren för att kunna börja producera 2017.
   Dessutom är Enquest en högkostnadsproducent med en avsevärd skuldsättning och Danske bank bedömer att Enqusts affärsmodell möter utmaningar på lång sikt.

Det är lite lustigt och kul att Danske bank, ca 5 månader tidigare hade en köprekommendation på Enquest med riktkursen 23 kr, se mer här. Men mycket har hänt sen dess, oljepriset har gått ner mycket på förhållandevis kort tid.

Även Börspodden tar upp Enquest. I det 67:e avsnittet. ca 10:02 minuter in i det, så kommenteras bolaget. De nämner att Enquest i spåret av kursfallet blivit lite av en småspararfavorit-spek.aktie.     Johan säger om Enquest att bolaget har tillgångar i Nordsjön, och lite Malaysia. Men aktien har aldrig lyft p.g.a. problem, som man införde ny skattelagstiftning i UK och att det sen dess varit ganska segt för aktien. Enquest specialiserar sig på köpa upp mindre fält som större bolag inte vill ha eller som inte tidigare varit lönsamma. Men i detta är det höga produktionskostnader i Enquest för oljan de producerar. Före oljeprisfallet väntade man på produktionsstart för Enquests fält Alma/Galia och det fältet skulle öka produktionen med ca 12000 fat om dagen. Men marknaden är besviken på att produktionsstarten för fältet skjutits upp, senast från slutet av 2014 till mitten av 2015. Overall, bedömmer Johan att Enqusts break-even på för oljepriset ligger på 80-85 usd/fat. Nu är enligt Johan frågan om Enquest klarar sig utan att ta in pengar i nyemission eller inte. Johan säger vidare att produktionskostnaden ligger på 40-45 usd/fat. Enquest nettoskuld är på 700 miljoner dollar, och för att klara konvenanterna mot banker och obligationsinnehavare så har bolaget lovat att inte gå över en skuldsättning som är över 3 X EBITDA resultatet. Enquest klarar detta för i år, men frågan är hur det blir för nästa år. Samtidigt som oljepriserna gått ner, och nya fältet försenats så sammanfaller det med att skuldbördan når en peak 2015. Nordea räknar med skuldsättningen för 2015 ligger över 3 X EBITDA med ett oljepris på 95 usd/fat, vilket är positivt räknat. Enquest har dock en kreditlina som kan användas, men de bryter då ändå mot kovenanterna. En lösning Johan ser är om Enquest skulle göra ett billigt och bra förvärv av en ny oljetillgång eller dra ner på Capex eller lägga ned nånting eller göra en nyemission. Enquest är därmed ett stort hävstångs-spel på oljepriset.
Johan tycker inte att Enquest är ett bolag man köper och stoppar i byrålådan, då det är hög risk. Men vill man spela på oljepriset så är Enquest bättre än en turbo-warrant. Och om man tror på oljepriset och det studsar upp så kommer Enquest att gå väldigt bra.
VD har köpt massa aktier, men Johan säger VD gjort det i många år och de köpen inte varit så bra hittills. Så just i detta fall "känns" inte insiderköp så jätterelevant.

Jag avvaktar med Enquest. Riskerna verkar definitivt överväga möjligheterna just nu, trots kursfallet, då oljepriset med stor sannolikhet kan fortsätta ner och kanske hålla sig lite lågt kanske till och med 2017. Jag håller med börspodden att insiderköpen inte verkar vara nåt att ta rygg på i detta fallet. Sen SO köpt har kursen hittills bara fallit. Då jag tror vändning för oljepriset dröjer så avvaktar jag att gå in i oljebolag, däribland Enquest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar