söndag 31 augusti 2014

Stockpicker Newsletter söndag 31/8

I dagens Stockpicker Newsletter analyseras Anoto, Oriflame, Rottneros, Nolato och Probi.

Anoto, kursen nu 0,467 kr, Stockpicker sätter rekommendationen sälj utan att ange riktkurs.
Oriflame, kursen nu 133,50 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta med riktkursen 130 kr.
Rottneros, kursen nu 2,73 kr, Stockpicker sätter rekommendationen köp för den riskbenägna med riktkursen 4 kr till årsskiftet.
Nolato, kursen nu 171 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll med riktkursen 170 kr.
Probi, kursen nu 47,90 kr, Stockpicker sätter rekommendationen köp med riktkursen 55 kr.

lördag 30 augusti 2014

Ålandsbanken rekkar köp av Gjensidige

Gjensidige är ett av Nordens största sakförsäkringsbolag med huvudfokus på Norge. Ålandsbanken skriver i sitt morgonbrev att bolaget levererar liksom flertalet övriga aktörer på den nordiska sakförsäkringsmarknaden goda resultat och ett starkt kassaflöde vilket möjliggör generösa utdelningar.

Det försäkringstekniska resultatet för det andra kvartalet var 15 procent högre än bankens förväntningar. Ålandsbanken har höjt sina vinstprognoser för 2014 med 7 procent och 2015 med 3 procent då man räknarmed ett fortsatt starkt försäkringsresultat. En utdelning om 10 norska kronor väntas för 2014 och 2015, vilket innebär en direktavkastning om 7,8 procent. Aktien handlas till p/e 14,5 på innevarande års estimat. Ålandsbankens rekommendation på Gjensidige är Köp.


Direktavkastning i Gjensidige på 7,8% är fint. Utdelningen i år för 2013 års resultat för Protector på 1,75 nok ger en direktavkastning på 4,375% vid kursen 40 nok.

Jämför jag Gjensidige med Protector framöver så räknar jag med att utdelningen från Protector sannolikt kommer höjas till 2 nok eller som högst till 2,40 nok per aktie till nästa och nästnästa år. Det ger en direktavkastning på 5%-6% i Protector. Men då jag tror Protector kommer växa mer än Gjensidige så bör kurspotentialen vara högre i Protector.

Går man in på Vardia så är direktavkastningen för närvarande 0%. Men tillväxten i Vardia och därmed kurspotentialen är så mycket större än för både Protector Forsikring och Gjensidige.

För att summera så tror jag Ålandsbanken har en poäng. Gjensidige med fin direktavkastning på 7,8% verkar vara ett bra köp, speciellt för den lite mer försiktiga investeraren som kanske inte vill satsa på Vardia som går med förlust än så länge. Jag kollade upp belåningsgraderna på Gjensidige och Avanza har 70% och Nordnet har hela 85% belåningsgrad på aktien.

Portföljen ner -2,08% i augusti


Vardia och Protector "toppade" under juli och är nu i agusti ca -8%-13% från sina respektive ATH. Jag tror stenhårt på dem och behåller.

Får se om de två norska försäkringsbolagen går bättre nu i september än vad de gjort i augusti. Men det är faktiskt så att jag hoppas att Vardia inte sticker iväg för mycket då jag vill öka mot slutet av september.

fredag 29 augusti 2014

Elekta på 1 års lägsta

Jag sitter och chillar såhär en lördagskväll. Dricker Peroni öl, och kollar lite bloggar. Ser att Finansmamman varit på Elektas stämma igår och att Elekta igår gick -10% ungefär.

Idag minskade Elekta med -3,34% men då står utdelningen för ca 2,43% av nedgången idag. Jag börjar ju fundera på om det kan vara läge att nu eller inom en snar framtid ta en post i Elekta.


I Finansmammans inlägg från idag citerar hon elekta när hon skriver att bara 7% av världens cancerfall strålbehandlas. Det ger en fin potential för tillväxt för bolag som elekta. Cancer är verkligen en av de stora problem som vi alla riskerar att drabbas av. När man läser om cancer som verkar det som att allt möjligt på olika sätt kan bidra till Cancer.

Med en åldrande befolkning globalt och ökande mängd cancer, så tror jag Elekta kan vara ett bra bolag att satsa i på sikt. Men jag är inte säker på om botten är nådd för stunden, eller om den kommer senare. Timing är oftare lättare sagt än gjort att göra rätt med.

Jag håller helt enkelt ett öga på Elekta nu framöver....

En av årets kursraketer - Hexatronic

Avanza har den roliga funktionen att om man tittar på en aktie kan man se hur många aktieägare av andra aktier som äger den aktien man just kollar.

Kollar jag t.ex. på InXL Innovation så kan jag se hur många av aktieägarna i andra aktier som äger den. Det är alltså 4% av alla aktieägare i Hexatronic Scandinavia som äger aktier i InXl.



Hexatronic Scandinavia har alltså 5-dubblats på ca 1 år. Det får mig att ta en titt på aktien. Vad är det för speciellt med den? Kommer bolaget fortsätta gå bra? Men första frågan kanske borde vara "vad sysslar Hexatronic egentligen med?"

Hexatronics verksamhet beskrivs bra på bolagets hemsida. Så istället för formulera om det så citerar jag: "Hexatronic Scandinavia är en innovativ teknikkoncern specialiserad på fiberkommunikation. Vi levererar produkter och lösningar för optiska fibernät och kan tillhandahålla ett komplett sortiment
av passiv infrastruktur till telekomföretag. Idag har vi fyra entreprenörsledda företag i koncernen med totalt 120 anställda. Koncernen har sitt säte i Göteborg."
Läs mer om Hexatronic här.

Igår släppte Hexatronic ett pressmeddelanden att institutionella investerare köpt 1 miljon aktier. De är till dagens kurs på 18,70 kr värda ca 19 mkr. Det verkar lovande och mycket positivt att institutionella investerare lägger en sån summa, även om den är lite, är det en början. Det är tydligen Gert Nordin, som sålt 1 miljon aktier, och efter försäljningen som skedde 27/8 äger han nu ca 5,7 miljoner aktier i bolaget. 

På Hexatronics hemsida har de en kort artikel om Hexatronic ur Veckans affärer. Jag fastnar där för att omsättningen i Hexatronic under Q2 2014 var hela TIO GÅNGER högre än Q2 2013. Artikeln avslutas med att Hexatronics styrelseordförande Göran Nordlund och ledning hoppas notera bolaget på Nasdaq OMX inom 3 år. 

Jag kanske återkommer med mer om Hexatronic. Detta var bara en snabbtitt, nu när jag på fredagsförmiddagen sitter framför datorn och kollar lite random på olika aktier och vilka som äger vissa bolag som också är delägare i andra bolag via Avanzas funktion för det.

Avslutar med charten för Hexatronics kurs från 1/1 2008 tills idag.


Tillägg: Kollar senaste finansiella rapporten från Hexatronic. Läs den här. Verkar som bolaget har brutet räkenskapsår. Tittar på 9 månaders resultat, från 1/9 2013 - 31/5 2014. Bolaget har ökat omsättningen från ca 57 mkr till 357 mkr. Resultat per aktie 1,25 kr för dessa 9 månader. Om jag skjuter från höften och bara matematiskt adderar ca 1/3 av de 1,25 kr och gissar på ett resultat på 12 månader på ca 1.60-1,70 kr per  aktie så ger det ett P/E tal nu på ca 10-11. 

Frågan nu är om tillväxten kommer fortsätta eller om den tillfälligt stannat av. Aktien har gått 5-dubbelt redan på den ökade tillväxten. Finns det mer att ge? Jag kanske fortsätter titta vidare på Hexatronic, men för tillfället har jag inga pengar att handla för så jag gör mig ingen brådska med att läsa vidare. Det börjar också närma sig lunch nu. Men nån som läser detta inlägget kanske har nån uppfattning om Hexatronics framtida tillväxt?

torsdag 28 augusti 2014

Stockpicker Newsletter onsdag 27/8

I gårdagens Stockpicker newsletter analyserades Alltele, JLT Mobile, Mekonomen och VBG Group.

Alltele, kursen nu 24,80 kr, Stockpicker sätter rekommendationen köp med riktkursen 30 kr.
JLT Mobile, kurs nu 2,13 kr, Stockpicker sätter rekommendationen köp med riktkursen 2,40 kr.
Mekonomen, kurs nu 164 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll med riktkursen 170 kr.
VGB Group, kurs nu 125,25 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll med riktkursen 130 kr.

En titt på Björn Borg

Jag noterar nu att insiderköp till en summa på ca 5 mkr skett i Björn Borg. Det är Martin Bjäringer som har köpt 240.000 aktier, efter affären äger han 740.000 aktier i Björn Borg registrerade som eget innehav och 33.235 aktier via familjen.

Björn Borg fick i början av augusti en ny vd i Henrik Bunge med en bakgrund från ledande befattningar hos Peak Performance och Adidas Group i Norden

En titt på aktien 10 år bakåt visar att kursen nu är på bottenvärdering historiskt sett. Jag kommer ihåg att Björn Borg aktien för flera år sedan gick jättestarkt. Men är sen dess nu på ganska låg nivå.


Q2 rapporten för björn borg visar tyvärr på sjunkande vinst och omsättning. Se här. En vinst på 2,2 mkr för andra kvartalet jämfört med 3,4 mkr förra årets Q2.


Utdelningen enligt Avanza är fin, på 6,10% men verkar dränera kassan då kassaflödet eller vinsten inte täckt årets utdelning.

Kort sammanfattat kanske Björn Borg står inför en vändning, med ny VD och insiderköp nyligen för va 5 mkr. Jag kommer hålla ett öga på aktien.

söndag 24 augusti 2014

Stockpicker newsletter sön 24/8

Stockpicker analyserar i dagens utskick DGC one, New Wave, NGS Group, AQ Group och Transmode.

DGC one, kursen nu 124 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll med riktkurs 120 kr.
New Wave, kursen nu 34 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll med riktkurs 39 kr.
NGS Group, kursen nu 116,50 kr, Stockpicker sätter rekommendationen köp med riktkurs 145 kr.
AQ Group, kursen nu 97,25 kr, Stockpicker sätter rekommendationen neutral och riktkursen 105 kr.
Transmode, kursen nu 67 kr, Stockpicker sätter rekommendationen avvakta/behåll och riktkursen 70 kr.

Ålandsbanken "sälj" Kinnevik

Ålandsbanken upprepar säljrekommendationen för Kinnevik. Banken noterar att omvärderingen av Asos Plc och Yoox S.p.A varit dramatisk under det senaste året, något som dock inte förefaller ha reflekterats i Kinneviks börskurs. Kinneviks aktie verkar drivas av spekulationer kring en hög värdering av Zalando och Rocket Internet vid en eventuell börsnotering. I det mest optimistiska scenariot uppgår Kinneviks substansvärde till 270 kronor per aktie. Ålandsbanken menar att med en normal investmentbolagsrabatt på cirka 20 procent innebär det att en börskurs på 216 kronor kan motiveras, vilket är drygt 20 procent lägre än dagens kursnivå

3 amerikanska biotech bolag som kan dubblas

Jag sitter och skumläser min epost om börs och ekonomi. Hittade då denna artikel som nämner att investmentbanken Stifel, har hittat 3 amerikanska bioteknikbolag som kan gå 100-167%.

De tre bolagen är Argos TherapeuticsBIND Therapeutics och Discovery Laboratories. 

Argos Therapeutics som utvecklar immunterapi för behandling av cancer och infektionssjukdomar. Bolagets flaggskepp är ett vaccin mot en viss typ av njurcancer.Stifel sätter en riktkurs på 16 dollar för Argos vilket faktiskt är lägre än analytikernas genomsnittliga riktkurs på 17,5 dollar, gårdagens slutkurs var på 7,78 dollar

BIND Therapeutics som med hjälp av nanoteknik utvecklat en medicinsk plattform för riktad behandling av celler och tumörer. Stifel sätter en riktkurs på 20 dollar vilket är lågt jämfört med konsensus på 25 dollar. Men det är mer än dubbelt så mycket som gårdagens slutkurs på 9,37 dollar.

Discovery Laboratories som är ett bolag som bland annat fokuserar på vård av för tidigt födda barn med dåligt utvecklade lungor. Men förhoppningen är att bolagets huvudprodukt Surfaxin i framtiden också kan användas för andra patienter som har problem med andningen och lungorna. Stifel sätter en riktkurs på 5 dollar medan genomsnittet ligger på 4,83 dollar, enligt 24/7 Wall St. I går stängde aktien på 1,87

Se artikeln här.

onsdag 20 augusti 2014

Inköp Sandvik


Valde idag att ta rygg på insiders som köpt i Sandvik senaste tiden. Det blev 120 aktier á 86,60, för den nätta summan på ca 10 000 kr. Sandvik finns sen 19/12 2013 i bevakningslistan.

Mer detaljer i andra bloggen.

Bear-market nu enligt Casey Research

enligt David Hunter, CFA, gästförfattare så är vi nu inne i en börsnedgång.

Inte bara en börsnedgång, utan han menar att det är slut på flera års börsuppgång och framför oss ligger en finanskris och krasch värre än den vi såg 2008.

läs artikeln här.

Vardia Q2 och värderingen



Vardia rapporterade en fin Q2 2014 rapport. Se mer här

Intäkterna för Q2 var upp till 303,7 mnok jämfört med 168 mnok året innan. Försäljningen av försäkringar (försäkringspremier) var 282 mnok jämfört med 136,7 mnok året innan. Claims ratio föll från 93,5% till 74,3%.

Så ökande intäkter och fallande claims ratio är väl vad man väntade och hoppades på. Lönsamheten väntas komma igång någon gång under Q4 i år. Jag upplever att rapporten var bra. Jag noterade på twitter nyss att Kenny på aktiefokus och ägamintid också tycker det.

Aktiekursen var vid börsens öppning upp 0,5 nok till 30,30 nok för att sen falla tillbaka lite. Nu en och en halv timme efter börsens öppning står kursen i 30,00 nok. Jag hade trott på en uppgång på kanske 5-10% vilket får +0,67% att framstå som konstigt lite. Men jag passade på att handla så mycket Vardia jag kunde.

Jag har ökat med 200 Vardia nu på rapport vilket är ett inköp för ca 6600 kr. För att kunna köpa mer Vardia på denna fina rapport så sålde jag 125 Protector Forsikring till kursen 40,40 nok vilket gav ca 5400 kr.

Om försäljningen i Vardia fortsätter eller ökar är värderingen väldigt låg. Vardia har sålt försäkringar för ca 0,5 mdr nok under H1 2014. Om Vardia då säljer för 1 mdr nok 2014 vilket jag tror på, så värderas Vardia nu ungefär till sin försäljning, vid dagens börsvärde på 957,90 mnok.

Jag drar mig till minnes att Kenny förut skrivit att Vardia värderas utan premie för tillväxten. Det är tydligt idag till Q2 rapporten jämfört med börsvärdet. Det måste vara för att Vardia går med förlust. Så vad kommer att hända med kursen när Vardia då vänder till vinst? En snabb dubbling? Kanske det.

Det känns bra att ha ökat i Vardia till kursen 30 nok på en fin rapport! Jag läste igår att blogg-grannen Våra placeringar hade köpt in 300 Vardia till sin korta portfölj i speckulationen att Vardia skulle stiga idag på rapport. Jag är nöjd med att Vardia inte stigit mer på rapport så jag öka på rapport till så bra kurs.

Jag ser fram emot att förhoppningsvis kunna läsa mer kommentarer och reflektioner runt Vardias Q2 rapport på andra bloggar framöver, som aktiefokus och ägamintid. 

måndag 18 augusti 2014

Ökat i Vardia



Jag har nyss ökat i Vardia. Det blev 190 aktier till kursen 29,90 nok, handlade för ca 6300 kr. Totala innehavet i Vardia är nu 1845 aktier värda ca 61500 kr.

För mer detaljer om köpet se motsvarande inlägg i aktieinvesteraren. Läs det här.

söndag 17 augusti 2014

Ta privatlån för köpa aktier?

Som student är det lite knepigt att få lån om man inte jobbar mycket extra. Jag har inte jobbat så mycket, mest chillat. Men överväger nu att ta på mig lite mer extrajobb framåt hösten.

I alla fall så kan jag som student få studentlånet hos SEB. Studentlånet är som ett privatlån, vilket innebär att det är ganska så hög ränta (över 7% ränta jämfört med t.ex. Bolån som kan vara under 2%). Jag är sen 1998 kund hos Swedbank, men då Swedbank inte erbjuder nåt lån för mig som student tror jag jag kommer byta bank till SEB framöver för att ha möjligheten att få studentlånet.

Om jag gick in på SEB och sade att jag vill ha studentlånet för att köpa aktier så skulle de nog avråda mig, de kanske rent av skulle tycka jag var en idiot. Eller för riskbenägen. Eller kanske inte, beror väl på vem man pratar med, men antar de flesta skulle avråda. Men jag tänker på vad Kavastu skrev på twitter nyligen: "100:- i aktier 1980 = 4.300:-idag. En videobandspelare 1980 = 6.000:-, idag värde 0:- Vad är ditt val 2014?"

Det är en klar poäng att det borde vara smartare att låna 25 000 kr för köpa aktier än att låna 25 000 för att köpa en lyxigt 3D-tv. Nu är det sant att aktier kan tappa i värde. Så att ta en högre risk att köpa en mer riskfylld aktie skulle nog många avråda ifrån. Men de flesta skulle kanske kunna tänka sig att köpa tryggare aktier. Men att låna 25 000 med ca 7% ränta och köpa Telia som har en utdelning på ca 6,5% är väl inte så lockande om man inte tror på större kursstegring. Telia kan säker gå upp lite, men knappast dubblas.

Den aktie jag har tänkt mig att köpa är Vardia. Då kan man invända att det är ett bolag som går med förlust. Det är sant. Vardia går med förlust. Men, och ett stort men, är att Vardia är ett bolag som växer kraftigt och har en stor potential. Det som är intressant är inte om Vardia går med förlust eller vinst idag utan om Vardia lyckas vända till vinst inom tillräckligt kort tid för att man ska kunna räkna hem en investering idag. Det tror jag.

Studentlånets villkor är att effektiv ränta (januari 2013) är 7,28%. Man kan låna 10 000-25 000 och återbetala lånet inom 2-5 år. Om man väljer att återbetala lånet under 5 år blir den månatliga avbetalningen (annuitet) 496 kr per månad.

Var kan Vardia stå om 5 år? Tanken är kittlande, potentialen är stor. Vardias ledning har gett prognosen att Vardia kommer gå med vinst någon gång under Q4 i år. Men Kenny på aktiefokus, som uppmärksammat mig på Vardia, skriver att det räcker med om Vardia vänder till vinst Q1-Q2 2015. I alla fall, det blir några om och men. Men "om" detta lyckas, Vardia vänder till vinst, och fortsätter växa så kan aktien utan tvekan mångdubblas. Se mitt inlägg i andra bloggen aktieinvesteraren om vad jag gillar med Vardia, som gör bolaget speciellt och spännande och ger en fin potential. Se inlägget här.

Guldkorn ur fredagens chatt med Hernhag

Jag brukar för det mesta, eller då och då läsa igenom fredags-chattarna med Marcus Hernhag på Privata affärer.

Ofta är det försiktiga råd som Marcus ger, och det är ofta försiktiga sparare som frågar Marcus om råd. Men det brukar finnas guldkorn då och då att hämta i dessa chattar med Hernhag.

se hela gårdagens chatt med Marcus Hernhag här.

Som ett första guldkorn ut gårdagens chatt med Marcus är SEB. Jag har ägt SEB A och sålde med liten vinst men går i tankar att ev. återköpa en post. Marcus skriver: "Bankaktier är fortfarande i vinnarspåret. SEB är den som finns bland Privata Affärers aktieråd just nu."

Nästa guldkorn är Kungsleden som jag då och då överväger att köpa. Jag funderar också på köpa D.Carnegie som nyligen var nere på årslägsta och som jag tror på. Men åter till Kungsleden, så har jag förtroende för ledningen, VD, som verkar vara skicklig. Men det är högre risk i Kungsleden än i andra fastighetsbolag. Marcus skriver om Kungsleden: "Kungsleden håller på att hitta formen, men skatteprocesser och nyemission gör att det är svårt att låta historiken guida. Vissa andra fastighetsbolag har höjt utdelningen många år på raken, medan Kungsleden just nu är i en omvandlingsprocess. Det gör caset svårare, men uppsidan om allt går bra är relativt sett större."

Tillägg: Jag vill med detta blogginlägg slå ett litet slag för fredagarnas chatt med Marcus Hernhag. I fredagens chatt kom Kungsleden på tal, vilket blev en påminnelse för mig. Jag har Kungsleden under bevakning och delar Marcus syn på Kungsleden som hög potential och risk. Så är det också en hel del institut med flera, som amerikansk bank och tidningen aktiespararen som rekommenderar köp av SEB. Vilket även PA gör som Marcus tar upp. SEB är säkert fortfarande ett bra köp även om det känns som att de fyra storbankerna kanske blivit lite "dyra".

Söndagens stockpicker analyser

I dagens utgåva av Stockpicker newsletter så sätter Stockpicker köp på 5 av 5 analyserade aktier.

Köprekommendation sätts på

  • Eniro
  • Gunnebo
  • OEM
  • Transatlantic
  • Volvo
Tyvärr kan jag av upphovsrättsliga skäl inte hänvisa så mycket mer till analysernas innehåll.

Men angående Volvo så går jag själv i köptankar, och gjorde det redan innan denna köprekommendation av Stockpicker kom ut. Det som kanske hindrar mig från att köpa i Volvo nu, är att jag vill sänka och inte höja belåningen i mina depåer. Jag har nu inte eget kapital att handla Volvo för, så enda sättet att köpa Volvo är genom lån, dvs. att jag höjer belåningsgraden.

lördag 16 augusti 2014

Intressant om Warren Buffetts investeringsfilosofi



För mindre än en halvtimme sen såg jag ett blogginlägg på Samuelssons rapport. Det länkade till en artikel på Nusiness Insider som handlar om hur Warren Buffett investerar.

Efter att ha läst artikeln så känner jag att jag vill att den ska finnas på min blogg också, för det är en kortfattat men ändå bra och tänkvärd artikel. Se den här.

Artikeln tar upp att Warren Buffett höll ett tal 1984 på Columbia Business School, där hans tal kallas "The Superinvestors of Graham-and-Doddsville."

Warren Buffetts investeringsfilosofi handlar som de flesta vet om värdeinvestering. Warren Buffet skiljer mellan värde och pris på en aktie. Han kollar på verksamheten och investerar i den. Köper en Trader en aktie så kan man säga att Warren Buffett investerar i en verksamhet han tror på.

I Buffetts tal från 1984, som senare blev en uppsats, talar han om att en grupp investerar slog det Amerikanska börsindexet S&P 500 år efter år. Det berodde på att de var värdeinvesterare, som inte bryr sig om när de köper aktien, eller om BETA-värdet på aktien, eller om kovariansen i vinsterna på olika investeringar under vissa perioder.

En annan intressant sak som tas upp är att forskning visar att de flesta professionella investerare och traders underpresterar index. Vad som är speciellt är att Buffett 1984 berättade om denna, sin investeringsfilosofi, men de flesta har inte tagit till sig av det.

I slutet av artikeln finns Warren Buffetts tal från 1984 sammanställd som en uppsats som kan läsas eller delas!

Jag förundras själv över att inte fler, tidigare, lärt sig av Warren Buffet som år efter år slagit index. Investerare har ofta istället gjort på sitt eget sätt, vilket nämns i artikeln som att de "gjort nåt lätt svårt".

Men jag reflekterar också över att det nu finns ett antal svenska aktiebloggar som är inriktade på värdeinvestering. De har tagit efter Warren Buffett och försöker investera som han och Graham. Det mest kända exemplet på detta måste vara lundaluppens blogg.

tisdag 12 augusti 2014

Minskar belåningen & Aktuell Portfölj

Sista veckorna har det varit börsnedgång. Det är inte förvånande med tanke på att börsen stigit sedan årsskiftet för att så gott som toppa. Med tanke på risken med hög belåning samtidigt som börsen är högt värderad försöker jag nu minska belåningen så mycket jag kan.

Att börsen stigit har inte stöd av ökade vinster utan av mulitpel-expansion. Alltså att värderingen på aktierna, som P/E tal mfl, ökat snarare än att företagens vinster ökat.

Jag har framgångsrikt använt belåning för att handla Protector för ca 90 000 kr. Av det innehavet har jag nu sålt av hälften. Mest för att minska belåningen men även för att ta en liten vinst. De 90 000 jag köpte för i Protector blev på några månader ca 130 000 kr, men då jag inte sålt på toppen runt 45,50 nok utan sålt på kurser runt 43,40-44 nok så har jag tagit hem vinst på ca 16 000 kr och det innehav jag har kvar i Protector är upp ca 16 000 kr i skrivandets stund.

Då jag sålde Protector så valde jag att ta in mer Vardia Insurance Group då jag likt Kenny på Aktiefokus ser potential i den aktien, en potential som nog är betydligt större, men samtidigt mer riskfylld, än Protector. Jag ligger just nu ca +7% på mitt innehav i Vardia som är värt ca 54 000 kr.

Men jag har bränt mig också på den höga belåningen jag använt sista tiden. Jag använde hög belåning för att köpa in Nokian Tyres i min NN-depå. Sen jag köpte in Nokian Tyres har aktien gått ner över 20%, vilket innebär en förlust på ca 3400 kr.

På grund av att Nokian Tyres gått ner uppstod en överbelåning på min NN-depå som jag reglerade genom att sälja av mitt lilla innehav i Endeavour mining. Det är tråkigt att ha sålt av Endeavour, för med stigande guldpris finns en potential för säkert 5-10 dubbling i Endeavour. Men jag chansar på att det kan dröja och att jag ev. senare i år kan köpa tillbaka Endeavour billigare än för de 0,96 cad jag sålde för igår.

Men jag har alltså sålt av Protector för ca 60 000 kr. Och före det sålde jag av mina belånade innehav i Citigroup och Posco. Det har sänkt belåningen med ca 75 000 kr.

Aktuell Portfölj består nu av 4 bolag. Protector Forsikring, Vardia Insurance Group, Sino Agro Food och Nokian Tyres.

Aktuell Portfölj:
Protector Forsikring värt ca 64 000 kr
Vardia Insurance group värt ca 54 000 kr
Sino Agro Food värt ca 23 500 kr
Nokian Tyres värt ca 12 000 kr.

Portföljvärdet är på ca 153 500 kr. Då är eget Kapital ca 129 000 kr. Jag ämnar sänka belåningen till max 10 000-15000 kr.

lördag 2 augusti 2014

Portföljen upp 22,54% i Juli


Den starka portföljutvecklingen för juli månad beror på de två innehaven i Protector och Vardia. Jag sålde av en stor del av Protector på ca 43,60 nok. Det var lite tidigt att sälja då kursen senare gick upp över 45 nok men det är svårt att tajma både köp och försäljningar till toppar och bottnar.

Försäljningen av en ordentlig del av mitt innehav i Protector gav en vinst på ca 14000 kr. För de pengar jag fick loss genom försäljning i Protector började jag sen gradvis handla Vardia för.

Sen jag köpt in Vardia till portföljen så var innehavet i Vardia upp med som mest ca 14% eller ca 7000 kr. Även efter försäljningen av en del av mina Protector aktier så är Protector fortfarande största innehavet i portföljen följt av Vardia som nummer 2. Dessa 2 innehav är vad som gett denna fina portföljutveckling.

Förutom mina transaktioner i Protector & Vardia så tecknade jag och sålde Amasten preff i juli. Amasten preff gav en blygsam vinst på ca 620 kr. En droppe i havet jämfört med vinsten i Protector forsikring.