torsdag 19 december 2013

MQ dubblar vinsten + analys av Avanza

Inte bara H&M går bra just nu, utan även MQ som dubblat vinsten.

"Klädbolaget MQ redovisar ett resultat efter skatt på 25 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal (13)."

 Per Ericson på Avanza har publicerat en dagsfärsk analys av MQ

Analysen tar upp att Christina Ståhl tog över som VD i MQ i höstas och att hon har erfarenhet från att ha ryckt upp möbelkedjan Mio.

"I torsdagens rapport, för det första kvartalet i räkenskapsåret 2013/2014, är jämförelsetalen som sagt betydligt lättare så försäljningsökningen på 2,2 procent mot i fjol är inte jätteimponerande. I befintliga butiker ökade omsättningen med 0,1 procent på en marknad som backade 1,6 procent.
Att öka försäljningen är dock den svåra biten i ett turn around-arbete och det tar tid att få till stånd en vändning. Den lätta biten är att skära i kostnaderna och där har MQ överträffat förväntningarna."

MQ genomförde förra året besparingar på 40 mkr och i en Turn-Around plan har Christina Ståhl lagt till 50 mkr besparingsprogram.

"Besparingsprogrammet tar sikte på marknadsföringskostnader, bemanningen på huvudkontoret, effektiviseringar ute i butikerna och kostnader för lokaler. Besparingsprogrammet är dock bara första steget av totalt sju i det åtgärdsprogram som presenterades på onsdagen.  

Övriga åtgärder innefattar förbättringar av kassaflödet, ett ökat säljfokus i organisationen, ökad fullprisförsäljning, en starkare modeposition, tydligare ledarskap och en starkare företagskultur. Alla punkter är lika viktiga enligt vd:n och de effektiviseringar som genomförs kommer att möjliggöra ett ökat fokus på att utveckla kunderbjudandet."

P/E talet för MQ landar på 11,1 och Per Ericsson skriver att värderingen inte är låg historiskt sett. VD Christina Ståhl ska ta en dubbelroll som tillförordnad sortimentschef vilket verkar lovande.

Analysen avslutar med att MQ får rekommendationen köp men att aktien säkert kan gå ner på rekyl efter all uppgång som varit. Så köp på rekyl kanske? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar