söndag 1 december 2013

Bra artikel om börspsykologi

Fem vanliga fallgropar du ska undvika som sparare

Placeringar Dina känslor påverkar investeringsbeslut mer än vad du tror. Finansforskaren varnar för fällorna som kan stå dig dyrt.

På en välbesökt seminarium hos investmentbanken Carnegie berättade Anders Stenkrona på Carnegie Investment Advisory om hur investerare ofta agerar irrationellt på finansmarknaden. Han har själv forskat om hur psykologiska faktorer påverkar våra finansiella beslut.
– Vi människor är selektiva när det gäller vad vi väljer att fokusera på. Om man inte tänker till så kan man göra oerhört lätta misstag, säger Anders Stenkrona.
Genom att känna till vanliga missar kan du bli en bättre placerare:
  • De allra flesta väljer att ta det säkra före det osäkra och går på så sätt miste om avkastningsmöjligheter. Det kallas riskaversion – vi upplever smärtan med att förlora pengar som större än lyckan att vinna. På samma sätt upplevs ett helt säkert sparande som opropertionerligt mycket tryggare än sparande med exempelvis 98 procents sannolikhet att få tillbaka sin investering. Men det senare ger dig ofta högre förväntad avkastning. 
  • Undantaget är när man förlorar pengar. Då är det istället vanligt att bli risksökande och tänka att det ändå är kört. Därför är det viktigt att inte bli fartblind med investeringar som tappar i värde. Försök att minimera förlusterna, ”cut your losses”, som det brukar heta.
  • Att ligga tungt i aktier på hemmamarknaden är en betydande risk. Anledningen är att du troligen även är exponerad mot svenska ekonomin genom ditt förvärvsarbete. Om ekonomin i Sverige störtdyker riskerar du att förlora både ditt arbete och sparkapital. Än värre är det att ha sina sparpengar investerade i företaget som också är ens arbetsgivare. Sprid hellre riskerna genom att investera på flera marknader och aktier.
  • En övertro på sin egen förmåga är inte ovanligt. I backspegeln framstår ofta händelser på finansmarknaden som mer logiska och beräknerliga än vad de i själva verket var. Det är lätt att inbilla sig själv att man tidigt kunde förutse finanskrascher innan de brakade loss. I realiteten är det ytterst få som lyckas göra det.
  • Vi har lätt att hitta orsakssamband som egentligen inte existerar. Dra inte några slutsatser på ett fåtal observationer. Då är risken stor att du grundar dina beslut på extrema utfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar