söndag 9 juni 2013

Handelsbankens analys från igår av LUPE

Brynhild och Edvard Grieg utvecklas i rätt riktning

En av de viktigaste slutsatserna från Handelsbankens senaste möte med Lundin Petroleum var att de tre utbyggnadssprojekten, Brynhild (startar produktion 2013), Bøyla (2014) och Edvard Grieg (2015) fortlöper enligt plan. Därtill är dessa mindre påverkade av den omdiskuterade kostnadsinflationen på den norska kontinentalsockeln som en följd av tidigare kontrakt och en stor andel fasta kostnader. På Brynhild och Edvard Grieg, där Lundin Petroleum är operatör, tyder mycket på att kostnaderna kommer bli lägre än budgeterat.

De föreslagna skatteförändringarna i Norge (se tidigare analys) kommer inte påverka Brynhild, Bøyla och Edvard Grieg. Däremot väntas projektet i det gigantiska oljefältet Johan Sverdrup påverkas negativt med cirka 2 procent, motsvarande 1,80 kronor per aktie i Handelsbankens värdering.

Vidare uppskattar Handelsbanken effekten på övriga investeringar i tillgångsportföljen, vilka inte längre blir avdragsgilla, till 0,90 kronor per aktie. Bolaget har ett stort prospekteringsprogram och säger att de inte kommer att minska aktiviteten även om oljepriset skulle sjunka avsevärt från nuvarande nivå. Målsättningen är att hitta ytterligare ett kärnområde, likt vad det byggt upp på Utsira High, som bland annat innefattar Johan Sverdrup.

De projekt som kommer i drift 2013-15 kommer att fördubbla Lundin Petroleums nuvarande produktion och bör dessutom öka kassaflöde och lönsamheten avsevärt. När Johan Sverdrup sedan kommer i drift (planerad produktionsstart 2018) motsvarar produktionspotentialen en fyrdubbling av dagens produktionsnivå.

Handelsbanken bedömer att de långsiktiga utsikterna för Lundin Petroleum är ljusa givet attraktiva positioner inom flera intressanta områden,  huvudsakligen i Norge. Sentimentet runt aktien har varit relativt svagt mot bakgrund av makroekonomisk oro och det sjunkande oljepriset.

"Vi prognostiserar ett relatvit stabilt oljepris runt 105-109 dollar per fat under 2013-15 och räknar med att ett positivt nyhetsflöde kring bolagets prospekteringsprogram kommer att driva aktiekursen", skriver Handelsbanken.
Handelsbanken upprepar sin öka-rekommendation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar