lördag 6 september 2014

Dow Jones Transportindex visar vägen för börsen?

En artikel på Avanza, läs den här, tar upp att det finns ett historiskt samband mellan hur Dow Jones Transport Index och den amerikanska ekonomin, och således den amerikanska börsen utvecklas.


Utdrag ur artikeln: 
"En gammal tumregel från USA säger att Dow Jones transportindex, som bygger på aktier inom transportsektorn, är det man ska hålla ögonen på ifall man vill veta vart den amerikanska ekonomin – och därmed de amerikanska börserna – är på väg.

Transportföretagen är de som tidigast märker av förändringar i den ekonomiska aktiviteten."

Se här, Dow Jones Transport Index på finance.yahoo.com

Det är vettigt att transport index, som visar hur varor flyttas inom ekonomin, visar hur ekonomin, och därmed börsen går. Jag har nu fått en ny indikator för att bevaka för att få ett hum om börsutvecklingen framöver.

Börsen i USA är ju på rekordnivåer, många tror på nedgång, som Georg Soros och Carl Icahn med flera. Men själv vet jag inte när nedgången kommer, det svårt att förutsäga.

Nåt som talar för en eventuell fortsatt uppgång i europa och sverige är att ECB sänkte styrräntan i torsdags, från 0,15% till 0,05% och de skulle sätta igång med sitt eget QE, alltså stödköp av olika värdepapper, liksom FED tidigare gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar