torsdag 8 augusti 2013

Google lanserar telefon i slutet av augusti

Google släpper Iphonedödare

 

Välj färg och form själv, styr den med din röst och skaka den när du vill byta till kamerafunktionen. Googles första egenutvecklade telefon, Moto X, monteras i en gammal Nokiafabrik i Texas och ses som ett frontalangrepp på Apples Iphone.

Apples Iphone är störst i USA. Samsungs Galaxy S är ohotad etta i världen. Och tillsammans står de två mobiltillverkarna för 98 procent av alla vinster som skapas på marknaden för smarta telefoner, enligt nyhetsbyrån Bloombergs beräkningar.
Annons:

Det vill sökjätten Google ändra på.

2007 lanserade man mobiloperativsystemet Android och gav bort den gratis. Android dominerar i dag marknaden för smarta telefoner, med en marknadsandel på 80 procent mot knappt 14 procent för Apples Ios och 4 procent för Microsoft.

2011 tog man nästa steg genom att köpa mobiltillverkaren Motorola för 82 miljarder kronor.

Sedan dess har Googles Motorola Mobility-enhet lanserat en rad telefoner. Men fram till nu har de flesta har gått obemärkt förbi. Moto X utmärker sig som den första Motorolatelefonen som utvecklats helt under Googles ledarskap.

Telefonen monteras i Texas, USA (i en gammal Nokiafabrik i Fort Worth) och ser i första hand ut att ta sikte på den amerikanska marknaden, där Motorola traditionellt varit starkast. USA är även den enda marknad som fortfarande domineras av Apples Iphone.

Googles nya lur tar även upp kampen med Samsungs Galaxy S-telefoner, som de senaste åren blivit världsledande genom sin överlägsna teknik, snygga design och Googles operativsystem Android.

Moto X är utrustad med en skärm på 4,7 tum och batterier som håller hela dagen. Vidare kan den beställas i totalt 2.000 olika färg- och formkombinationer. Eftersom den monteras i USA ska det vara möjligt att inom landet specialbeställa telefonen och få den levererad inom fyra dagar.

Telefonen har även en 10-megapixel kamera som aktiveras genom en skakning och tar bilder genom ett fingertryck var som helst på skärmen.


Telefonen har ett så kallat multichip som sparar batteritid genom att låta huvudprocessorn gå in i sovläge medan de enklare datachippen jobbar i bakgrunden med att lyssna på röstkomandon och känna av var telefonen befinner sig.

Även när telefonen är låst ska användaren kunna styra den med sin röst, exempelvis genom att be den googla något, ge en väderrapport eller skapa och skicka ett meddelande.

Moto X når massmarknaden i USA i slutet av augusti och ska enligt uppgift säljas för cirka 1.300 kronor (200 dollar) med ett tvåårsabonnemang. Om och när telefonen når resten av världen är ännu oklart.

Operativsystemet Android har gagnat Google genom att driva marknaden för mobilannonser. Med sin telefonsatsning hoppas Google ta del av den för Apple och Samsung mycket lukrativa hårdvarumarknaden.

Än så länge har dock Motorola Mobility endast dragit ner Googles vinstmarginal. Under andra kvartalet redovisade enheten en rörelseförlust på 2,3 miljarder kronor. Google, som främst tjänar pengar på skolrelaterad annonsering, redovisade ett rörelseresultat på totalt 20,6 miljarder kronor under kvartalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar