torsdag 8 augusti 2013

Novo Nordisk slog förväntningarna

Bättre än väntat för Novo Nordisk


Danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk redovisar ett rörelseresultat på 8.585 miljoner danska kronor för det andra kvartalet 2013. Enligt SME Direkts snittprognos väntades 8.252 miljoner.


Nettoomsättningen uppgick till 21.380 miljoner danska kronor. Här väntades 21.151 miljoner danska kronor.

Efter skatt uppgick resultatet till 6.734 miljoner danska kronor för perioden. Väntat var ett resultat efter skatt på 6.558 miljoner danska kronor, enligt SME Direkt.

Novo Nordisk höjer dessutom prognoserna för helåret 2013. Bolaget räknar nu med att försäljningstillväxten, mätt i lokal valuta, blir 11-13 procent. Den tidigare prognosen var en tillväxt på 9-11 procent för helåret 2013.

Den höjda prognosen förklaras av en fortsatt stark marknadsutveckling för de moderna insulinen, en fortsatt tillväxt för diabetespreparatet Victoza och ett betydande bidrag från preparatet Tresiba.

Rörelseresultatet bedöms nu växa med 12-15 procent. Där var prognosen tidigare en tillväxt på cirka 10 procent under året i lokal valuta.

I danska kronor är prognosen nu att försäljningen i år växer med 4 procentenheter lägre än den i lokal valuta. Tillväxten i rörelseresultatet bedöms bli 6 procentenheter lägre än den i lokal valuta.

Novo Nordisk är Nordens största företag. räknat i börsvärde, och omsatte 78 miljarder danska kronor under 2012. Detta motsvarar 91 miljarder svenska kronor.

"Dagens rapport ger stöd åt en fortsatt positiv syn på Novo Nordisk där den operationella verksamheten fortsätter att utvecklas väl samtidigt som de moderna preparaten med Victoza i spetsen visar god tillväxt", skriver finansrådgivaren Söderberg & Partners i en kommentar till rapporten.

"De höjda prognoserna kommer sannolikt att medföra uppjusterade vinstprognoser från analytikerkollektivet och vi tror att aktien kommer att utvecklas väl såväl i närtid som på längre sikt. Värderingen med P/E-tal kring 18 är i vanlig ordning högre än sektorn men samtidigt låg ur ett historiskt perspektiv och motiveras enligt vår mening av den tydligt starkare tillväxten än flertalet konkurrenter", skriver finansrådgivaren.
Novo Nordisk är Nordens största företag. räknat i börsvärde, och omsatte 78 miljarder danska kronor under 2012. Detta motsvarar 91 miljarder svenska kronor
Jag håller helt med en av de som kommenterat artikeln med att så länge sol folk fortsätter äta på Mcdonalds, övervikt ökar så har Novo Nordisk guldläge med sin medicin mot diabetes.
Jag hade Novo Nordisk tidigare men tvingades sälja av till lägre kurs på grund av belåningen som jag bränt mig på en hel del. Men Novo ser långsiktigt bra ut och jag skulle gärna gå in igen vid en nedåt rekyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar