onsdag 7 augusti 2013

Köprek idag på LUPE

Av Leif Pettersson


Spännande höst för Lundin Petroleum


Vid onsdagens rapportpresentation gav vd Ashley Heppenstall en positiv bild av såväl potentialen för jättefyndigheten Johan Sverdrup i Nordsjön, liksom en optimistisk syn på oljeprisutvecklingen framöver.

Företagets resultat för årets andra kvartal var i linje med marknadens prognoser. Försäljningen uppgick till 300 miljoner dollar, rörelseresultatet (ebitda) hamnade på 244 miljoner dollar. Jämfört med det andra kvartalet år 2012 föll intäkterna med 21 miljoner dollar, samt ebitda-resultatet med 27 miljoner dollar.

Nedgången jämfört med föregående år var väntad. Oljepriset har försvagats från 107,50 dollar per fat föregående år till 102,43 dollar per fat. Produktionen försämrades samtidigt med 300 fat per dag till 34 800 fat.

Nettoskulden uppgick vid halvårsskiftet till 502,9 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 335 miljoner dollar vid årsskiftet. Det operativa kassaflödet uppgick till 502,9 miljoner dollar för årets första sex månader, vilket innebär att företaget är på god väg att nå sitt mål på ett operativt kassaflöde på mer än 1 miljard dollar för helåret 2013.

Produktionen under kvartalet uppgick till i genomsnitt 34 800 fat oljeekvivalenter per dag. Den tidigare angivna helårsprognosen på en dagsproduktion på mellan 33 000 till 38 000 fat per dag kvartstår.

Mot slutet av innevarande år beräknas dagsproduktionen uppgå till cirka 40 000 fat per dag. Ökningen är ett resultat av att Brynhildfältet i Nordsjön når sin platåproduktion, vilket innebär 10 000 fat olja per dag till Lundin Petroleum.

Under de närmaste åren kommer produktionen att öka kraftigt. Utbyggnad av fälten Brynhild, Boyla samt Edvard Grieg med produktionsstart i slutet av år 2013, 2014 respektive år 2015 kommer att lyfta dagsproduktionen till 70 000 fat per dag vid slutet av år 2015.

Det stora lyftet produktionsmässigt kommer dock tre år senare då jättefyndigheten vid Johan Svedrup-fältet kommer att nå sin platåproduktion. För Lundin Petroleums del innebär detta att dagsproduktionen kommer att uppgå till 150 000 fat olja per dag.

Här är intressant att notera att Lundin Petroleum uppskattar en platåproduktion på mer än 500 000 fat olja per dag från fältet. Detta är betydligt mer optimistiskt än de 300 000  till  500 000 fat per dag som operatören Statoil tidigare kommunicerat.

I termer av substansvärde innebär detta ytterligare minst 3-4 kronor per aktie för Lundin Petroleum, vilket ger ett substansvärde på totalt cirka 175 kronor per aktie.

Utbyggnaden av Johan Svedrup samt övriga utbyggnads- och prospekteringskostnader kommer till största delen att finansieras av företagets starka kassaflöde. Till detta kommer en lånefacilitet på 2,5 miljarder dollar som tecknades under år 2012.

Det bör nämnas att enbart prospekteringskostnaderna beräknas uppgå till cirka 500 miljoner dollar per år. Det finns med andra ord inget behov av ytterligare kapitalanskaffningar, därmed är risken för nyemissioner i det närmaste noll.

Det som kommer att ådra sig störst intresse det kommande halvåret är självfallet utvärderingen av Johan Svedrup-fältet. Hittills har 18 utvärderingsborrningar skett, en borrning pågår samt de sista två utvärderingsborrningarna kommer att ske under årets sista två kvartal.

Johan Sverdrup-fältet består i princip av två angränsande licenser varav Lundin Petroleum är operatör för en av dessa (PL501) med en 40-procentig ägarandel. I den andra licensen (PL265), där Statoil är operatör, äger Lundinbolaget 10 procent.

Den initiala bedömningen var att det norska nordsjöfältet PL 501 ska ha reserver på 800 till 1 800 miljoner fat oljeekvivalenter, under våren justerades förväntningarna ner till att hamna i den undre delen av intervallet.  Det är viktigt att notera att ovanstående siffra enbart gäller PL501, hur stor fyndigheten är vid PL265 är ännu inte känt.

I rapporten anges produktionsstarten till slutet av år 2018, full produktion kommer att nås någon gång under åren 2019-2020.

Under den senare delen av år 2013 kommer Statoil att ge en uppdatering av fyndighetens storlek samt riktlinjerna för en konceptuell utbyggnad. Det är rimligt att anta att temperaturen i Lundin Petroleum kommer att stiga ju närmare vi kommer ett offentliggörande.

Under det första halvåret har företaget borrat torrt ett antal gånger. I fältet Luno II, där Lundin Petroleums ägarandel uppgår till 40 procent, påträffades dock kommersiellt utvinningsbara volymer. De betingade reserverna i fältet anges till mellan 25 till 120 miljoner fat.

Totalt har företaget nu 10 prospekteringsborrningar som är pågående eller kommer att påbörjas under året. Vi räknar kallt med att dessa borrningar ytterligare kommer att öka reserverna i bolaget.

När man tittar på ett företag som Lundin Petroleum blir p/e-talet inte relevant. Det man istället bör fokusera på är företagets historik av lyckosamma prospekteringar. Den uppdatering av Johan Svedrup-fältet som är beräknad till slutet av året kommer med stor sannolikhet att lyfta aktiekursen.

Att dessutom oljepriset, trots den finansiella oron, hållit sig över 100 dollar per fat ser vi som positivt. I takt med att ekonomierna runt om i världen, inte minst i USA, återhämtar sig kommer vi att få se högre oljepriser framöver.

Vi tvekar därmed inte att behålla vår tidigare köprekommendation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar