onsdag 12 februari 2014

Bloggaren 40procent20års föreläsning på KTHFöreläsningen började med att 40%20år erbjöd alla de närvarande att pröva på börsdata.se ca 1 månad gratis 

Presentationen fortsatte med varning för bolag som gör många nyemissioner, som exemplifierats med hur såna bolag gått på 5 respektive 10 år jämfört med stabilare större bolag som inte gjort några nyemissioner.

Sen kollade några slides på hur många boka som visat vinst respektive förlust, i procent av alla bolag, på Large Capio, Mid cap, Small cap och firsth North som följdes upp med rådet till nybörjare på aktier att bara investera i Large Cap och Mid Cap.

Vidare gick han (George) in på att kolla på bolag som haft utdelning respektive återköp av aktier över en större period där man såg att företag i USA gjorde stora aktieåterköp år 2000 och 2007 - dvs. Bolagen återköpte aktier dyrt istället för at vänta tills senare och köpa billigt vid börskrasch.

Vidare kollade han på bolag med utdelning, enskilda bolag, som tex Fortum och påvisade att det är bra att på sikt köpa och äga aktier som ger utdelning. Sen pratar han om "10% yield on cost", att bolag som ökar utdelningen ökar avkastningen. Ex på axfood, om man köpt aktien 2009 fick man då 7,5% utdelning och att äga aktien idag inköpt 2009 ger idag en utdelning på 11%. Därefter jämför Georg de två alternativen att få 6% utdelning per år i 10 år med att köpa en aktie som börjar år 1 på 3% utdelning men växer och har en utdelningstillväxt på 15% per år och jämförelsen visade att den totala avkastningen blev större totalt på att välja utdelningen på 6% utan utdelningstillväxt.

Vinst Vs kassaflöde
En titt på Alliance Oil visar att även om bolaget gått med vinst så har kassaflödet varit negativt vilket förklarar den låga värderingen som varit. Och att antalet aktier ökat frön 6 till 189 miljoner på 10 år. Alliance Oil har enligt Georg av den anledningen, det negativa kassaflödet, aldrig gett utdelning.

Risk & avkastning
En tabell över förlust effekten visar att om portföljen går ner 5% behövs en uppgång på 5,3% för att täcka förlusten, går portföljen ner 50% behövs en uppgång på 100% för att täcka förlusten etc. 

Sammanfattning del 1 av flera


Presentationen ska tydligen läggas upp på ICM som är en del av industriell ekonomi. 40%20år kan också maila den.

Update:  De slides som gicks igenom är nu upplagd i 40%20års blogg - se här

Update2 28/2-2015: Lägger in slidesen nedan i blogginlägget
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar