torsdag 27 februari 2014

19 Saker att göra för att bli framgångsrik

Jag läste nyss denna lista som jag såg VA skrev om på facebook. Jag finner den intressant. Jag vet att jag själv brukar ta mig tid till t.ex. sova så länge jag känner för om och när jag kan göra det. Har jag en föreläsning som börjar klockan 10 (10:15 inkl. akademisk kvart) så går jag upp kl 9. Men tänk om jag istället gick upp kl 6 varje morgon. Det är hela 3 timmars skillnad. Är man effektiv så hinner man göra mycket på 3 timmar.

En annan sak som jag nyligen tänkt på är hur lätt det är att skylla ifrån sig istället för att inse och ta ansvar för sig själv, sina val och det resultat det får. Det är så lätt att skylla på andra, eller skylla på omständigheter som verkar vara utom ens kontroll, när saker går dåligt, istället för att bita ihop och tänka att det är upp till mig själv att fixa saker. Mitt ansvar. Detta är tredje punkt av de 19, att man måste ta ansvar för sina handlingar även när allt går åt skogen.

  • Du måste gå upp tidigare än du vill.
  • Du måste ringa samtalet du bävar inför.
  • Du måste leda när ingen annan följer dig än.
  • Du måste ge mer än du får tillbaka i nuläget.
  • Du måste bry dig mer om andra än de bryr sig om dig.
  • Du måste fortsätta kämpa när du redan är trött och vill ge upp.
  • Du måste söka egna förklaringar och vägar även när du blir tillsagd att ”gilla läget”.
  • Du måste försöka, misslyckas och sedan försöka igen.
  • Du måste klara orimliga deadlines och leverera enastående resultat.
  • Du måste våga känna dig osäker och otrygg när spela säkert känns smartare.
  • Du måste investera i dig själv även om ingen annan gör det.
  • Du måste våga se ut som en idiot när du letar efter svar du inte har.
  • Du måste finslipa detaljerna när det känns lättare att strunta i dem.
  • Du måste leverera resultat fastän du kan komma undan med en ursäkt.
  • Du måste springa fortare fastän du redan är andfådd.
  • Du måste våga misslyckas och se ut som en idiot.
  • Du måste vara snäll mot människor som varit elaka mot dig.
  • Du måste ta ansvar för dina handlingar även när saker går åt skogen.
  • Du måste fortsätta mot ditt mål oavsett vad som står i vägen.


  • Artikeln nämner sen, att dessa punkter handlar om att kämpa och försöka vara lite bättre än alla andra. Jag gillar denna meningen "Det som är jobbigt att göra är alltid lättast att undvika och du kommer bli förvånad över hur långt du kan komma med lite extra vilja." Det är en härligt positiv klang, att man kan komma att bli förvånad över hur långt man kan komma med "lite extra vilja". Lite GO FOR IT attityd är aldrig fel! Just nu är jag ute efter sommarjobb på en av storbankerna, jag blir inspirerad av denna punkt.

    En sista punkt på listan med de 19 punkterna som jag fastnat för, är att man måste finslipa detaljerna när det känns lättare att strunta i dem. Jag gjorde mitt första aktieköp 1998, för 16 år sedan. Jag har sen dess följt börsen, men jag har klantat mig genom att vara för ivrig. Jag har köpt för tidigt och betalat för mycket. Jag har också varit för seg, och följt aktier upp och sen köpt för dyrt igen på det sättet. Jag har varit otålig och sålt av aktier som, om jag hade behållit dem har mångdubblats på lite tid. Ofta har jag bytt till sämre aktier i min otålighet, och jagat snabba vinster genom att ta för stor risk, det inkluderar både belåning och spekulation i råvaruaktier. Men det slutar inte med detta, sen har jag också gjort jättetabben att jaga efter att få tillbaka förluster, vilket tenderar att leda till nya förluster i en negativ spiral.

    Jag är nu under en fast av diversifiering, och finslipning på aktiestrategier. Jag har ännu inte hittat en solklar heltäckande strategi att alltid följa, men bestämt mig att fördjupa mig inom ekonomisk och finansiell teori, och ännu viktigare, erkänna de fel och misstag som lett fram till dåliga resultat och göra bättre framöver. Det jag lärt mig av börsen under dessa 16 år är att det är mycket mycket mer komplicerat än jag trodde när jag som tonåring i högstadiet satsade 10 000 på Ericsson och efter nåt år såg den femdubblas till 50 000. Det var en bra början, men jag underskattade marknaden, så jag har inte lyckats femdubbla portföljen eller enskilda innehav så ofta sen dess.

    tisdag 25 februari 2014

    Kvällsreflektioner

    Det köps Coca Cola nu i februari av många blockare på kursen runt 37 USD. Det är Finanskvinnan som köpt, likaså Christoffers investeringsblogg, och Gustavs aktieblogg och säkert fler.

    Gustav skriver i sitt inlägg att Morningstar satt riktkurs 45 USD och menar att Coca-Colas distributions-nätverk utgör en s.k. vallgrav, eller "moat", vilket gör att aktien är undervärderad på ca 37 USD enligt Morningstar.

    Jag är inte själv så förtjust i Coca cola eller läsk men vet att de flesta andra är det och att det säljer. Jag tog en titt på Coca colas hemsida och såg att man hade många olika sorters drycker, så det är så mycket mer än bara Fanta, Cola och Sprite. Men jag har inte koll på statistik över deras försäljning, men misstänker att många av de andra säljer för betydligt mindre än de ursprungliga läskedryckerna som Coca cola säljer. Men kanske kollar upp det framöver.

    Efter Nordnet Live! där DNB utlandsfond rekommenderade Ebay och Citigroup som två köpvärda aktier fondens förvaltare tror på i USA, så har jag tänkt på Citigroup lite från och till och tankarna gick ikväll till ägamintid som äger aktien. Så jag kollade på hans gamla inlägg och kunde se att han ökade i Citigroup senast 3e februari då aktien var lite över 46 usd, och att han gjort köp före det tidigare i år också. scrollar och ser att han ökat en längre tid. Se inläggen här

    Lite citat ur ägamintids inlägg om Citigrop:

    "Citigroup

    - Kraftigt höjd utdelning
    - Ett stort återköpsprogram av egna aktier
    - Fortsatta avbetalningar på dyra lån vilket höjer räntenettot
    - Förbättrat räntenetto i takt med stigande räntor"


    "Caset i Citigroup är att de kan uppnå en ROE på 10-15 % under kommande 2-5 år. Detta kommer sannolikt att radera ut rabatten mot eget kapital och på sikt även göra att banken handlas med en premie mot eget kapital. Att de kommer att uppnå dessa nivåer tvivlar jag inte en sekund på. CEO Michael Corbat har jag mycket stort förtroende för och han verkar göra allt rätt just nu. Det känns mycket tryggt att ha honom vid rodret.

    Jag räknar med stora återköp av egna aktier och höjd utdelning kommande år i takt med att banken nu bygger upp mycket starka finanser.

    Citigroup ser jag som en kursdubblare inom 3-5 år."


    Vad jag personligen gillar med Citigroup är att de handlas under eget kapital, som jag någonstans läste är på lite över 65 usd/aktie. Men en kurs nu på under 49 usd så är jag intresserad av att göra ett köp. Men jag har ingen brådska just nu, noterar att kursen rört sig mellan 40-55 usd på ett år. Men efter att ha tagit position i Posco är Citigroup en av de aktier som jag är lite mer sugen på än övriga på bevakningslistan. Jag har även ambitionen att framöver kolla upp Ebay lite närmare, jag vet att Ebay för ett tag sedan köpte upp Trader som verkar gå ganska bra. Jag har själv använt tradera till att både köpa och sälja saker och är hittills väldigt nöjd med tjänsten.

    Portfölj update och tankar om kommande köp

    Jag har sålt Volvo tidigare på ca 89,50 kr snittet. sannolikt för tidigt. Aktien var igår uppe i ca 98,65 kr.

    Jag har däremot köpt aktier i Elekta för 89,05 och Posco för 67,71 usd.

    Jag håller på diversifiera portföljen lite till och har tre till innehav där jag funderar på att ta in 1-3 av dem framöver. Dessa är Citigroup som jag bedömmer är hyfsat lågt värderad jämfört med peers och viktat mot den amerikanska bostadsmarknaden som är under förbättring. TradeDobler som jag speckulerar i kan göra en turn-around framöver som bolaget satsar på och Ratos som har en okej utdelning på 5% och har nyligen fallit en del. Jag är dock lite osäker på Ratos men tycker priset verkar hyfsaat.

    onsdag 19 februari 2014

    Cision update

    Riskkapitalbolaget GTCR Investment, som via bolaget Blue Canyon lagt ett bud på Cision, har förvärvat aktier via börsen och kontrollerar nu 10,06 procent av Cision. Aktien var stärktes 1 procent till 52 kronor.

    Analys ser SSAB som köpkandidat

    I artikeln Ståljätten lockar till köp skrivs bland annat

    "”Sett till värderingsmultiplar handlas SSAB fortsatt till höga P/E-tal under kommande år, det sammanslagna bolaget ser dock tydligt mer attraktivt ut på pro-formaprognoserna för 2015 och P/BV på 0,6 är fortsatt lågt. SSAB gynnas dessutom normalt även av en starkare konjunktur och ökad ekonomisk aktivitet”, skriver Söderberg & Partners."

    Jag är personligen mer inne på Posco som jag nu bevakar lite mer än de övriga aktierna på bevakningslistan, jag vill köpa men skulle gärna köpa på rekyl nedåt åtminstone en 65-66 usd.

    Jag gjorde misstaget att ha för bråttom med mitt köp i Rörvik Timber som jag hade kunnat få 25% billigar om jag bara hade väntat på rekyl. Nu är inte situationen riktigt densamma med Posco som är ganska nära botten med Rörvik var inne i stigande trend när jag köpte.

    Men intressant att Söderberg och Partner tycker SSAB är köpvärt nu på lågt P/B tal vilket ju även gäller för Posco.

    måndag 17 februari 2014

    Dagens notiser

    SEB anser att Mekonomens styrka understryks av de fortsatt förbättrade bruttomarginalerna även om försäljningen minskade med 7 procent. Detta belyser positiva inköpssynergier och även ökad andel försäljning av egna märkesvaror. Med tanke på att 2013 var ett konsolideringsår för koncernen, förväntar SEB sig att innevarande år kommer att visa en starkare försäljningsutveckling. Fortsatt stabilt kassaflöde bör hålla utdelningen på en hög nivå samtidigt som skuldnivån minskar och öppnar för ytterligare förvärv. Rekommendationen är köp med riktkurs 215 kronor.

    SHB Capital Markets skriver i sitt veckobrev för råvaror att optimismen för oljan i början av året fick sig en törn, men har kommit tillbaka relativt snabbt. Förutsättningarna för en amerikanskt ledd global återhämtning är på pappret bättre än på länge. 

    Ädelmetaller noterade en bra vecka med guld i spetsen. Vi har nu haft några positiva veckor för ädelmetaller, särskilt guldet, drivet av flera orsaker.  Bl.a. kan den ökade oron för emerging markets lett till flöden in i guld då det ses som en "säker hamn". Dessutom kan Kina och Indien nu komma att köpa en något större del av den fysiska produktionen. Flödet till guld-ETF:er är positiv vilket är första gången på länge. SHB är sammantaget fortsatt starka i sin positiva syn efter ytterligare en vecka med positiv prisutveckling för guld.

    lördag 15 februari 2014

    Uppdatering av listan "Aktier under bevakning"; Mekonomen & Posco

    Efter att ha varit på föreläsning av 40%20år där han tog upp Mekonomen så bestämde jag mig för att köpa en liten post. Mekonomen går upp på bevakningslistan och jag är ev. villig att öka om kursen faller. 20%40år - Köp av Mekonomen, Värdebyrån - analys av Mekonomen

    SSAB ligger sen tidigare på bevakningslistan, men jag har nu fått upp ögonen för Posco, som Aktiefokus skrivit om. Aktiefokus - Analys av POSCO, Finansnovis - Tankar om Posco, Värdeinvesteraren - Poscos kapitalallokering
    Det som jag fastnar för med Posco är förutom att Warren buffet är ägare, att P/B = 0,55 ca, och man har som mål att 3-dubbla produktionen till 2020. Vänder branschen upp från att typ vara i kris så ser jag stor kurspotential, jag tror det kan vara rätt läge nu att nån gång framöver positionera sig i Posco istället för eller som komplement till SSAB.



    Bevakningslistan:

    Google - har tiodubblats på tio år. Men är nu nära årshögsta. Hoppas på dipp för köpa.
    Robert Ahldin tror på Google

    Apple - Hade Apple men sålde före uppgången. Kommer köpa om den går ner och blir billigare. Som Fundamentalanalysbloggen skrivit i ett inlägg: "Köp Apple när det är billigt"

    Bahnhof - aktien har gått upp kraftigt men är ändå inte övervärderad då vinsten stigit mer än kursen.

    Sino Agro Food - ett innehav sen några år. Planerar öka. Hoppas på notering på bättre lista 2014.

    Novo Nordisk - ledande med insulin för diabetes. Hög värdering och hög tillväxt. Vill köpa på dipp.

    Tethys oil- Har ökat produktionen. Mycket substans bakom värderingen. Lågt P/E med bra tillväxtpotential. Stockpicker har Tethys oil i sin referensportfölj, de anser Tethys undervärderad med en riktkurs på 80 kr.

    Lundin Petroleum - största innehavet nu. Hoppas på bra uppdatering från Statoil angående Johan Sverdrup fältet i Norge. Artikel om Lupe av Anders Hägerstrand på Di.se
    Danske Bank satt riktkurs 195 på 12 månader

    Africa Oil- många analytiker har satt kurser på 80-100 kr på Africa Oil, bolaget samarbetar med Tullow oil som redan haft väldig framgång i Afrika och en hög procent "träffar" i sina borrningar.

    Cassandra Oil- hög risk men enorm potential. Brände mig förut, men vill gå in igen till lägre kurser med mindre post åtminstone. Potentialen med ordern på de 180 reaktorerna från Irak lockar.
    Cassandra presentation hos Remium 3 dec 2013
    Intervju med Anders Olsson, grundare, från 4 dec 2013

    Cision - Gunther Mårder tror på 60 kr om några år. Direktavkastning på ca 6%, har innehav, ökar gärna på kraftigare rekyl ner.
    Gunther Mårder i Sparpodden om Cision
    Stockpicker Newsletter 1240 om Cision mfl 

    Deutsche Bank- läste förut mest köpt av miljonärerna på Avanza. Inte solklart bästa banken, men potential för förbättringar. Nackdel att ledningen verkar ganska dålig.

    Citigroup - Barron har Citigroup som en av 10 aktier man tror på inför 2014. Blogginlägg om detta

    Danske Bank- Cevian har gått in som storägare, de vill höja kursen och sälja av med vinst. Danske bank är billigare än t.ex. swedbank och Svenska banker om man ser till värderingen av eget kapital mm. Se mitt inlägg om Danska Banker och Danske bank och Cevian - Blogginlägg om detta

    Tribona- värderad under substansvärde, påstås vara en av de få fastighetsaktierna som inte stigit. Möjligen på väg att bli uppköpt av klövern. Tribona rekades av Di som substansklipp
    Gunther Mårder väljer ut Tribona som en av 5 aktier inför 2014

    Sandvik - står inför en möjlig Turn-around. Danske bank tror på ca 40% potential upp de kommande 12 månaderna. Se artikeln

    SSAB- Med bättre konjunktur kan nog SSAB gå starkt. SSAB är historiskt lågt värderad just nu. Börspodden tror på +5-10 kr snabbt på SSAB under 2014. Se mitt blogginlägg om SSAB

    Posco - Posco är värderat till P/B=0,55 och nedtryckt men har stor potential om branschen vänder. Warren Buffet är ägare och stöder bolagets expansionsplaner. (Se Aktiefokus - Analys av POSCO, Finansnovis - Tankar om Posco)

    Trigon Agri- Trigon Agri är på flera års lägsta. Eget kapital på ca 6-7 kr per aktie, kurs på 2,45 kr = värdeinvestering. Länge gått med förlust, ska fokusera på kärnverksamheten, nås målet på 20% ROA är aktien ett fynd nu. Plus man sålt av en del av mjölverksamhet till ett pris på 22% högre värde än bokfört värde. Se blogginlägg om Trigon Agri

    Cameco - Uran kan explodera 2014. Cameco är en stor spelare och lågprisproducent inom Uran. Enda nackdelen med Cameco är projektet man har i politiskt osäkra Kazakstan. Cameco har utdelning på ca 1.8% f.n. och har 60% belåningsvärde hos avanza och 70% belåningsvärde hos Nordnet, så hävstång kan fås genom t.ex. belåning av Cameco som alternativ till att köpa mindre Uran-producenter. Se mitt blogginlägg om Cameco och uran

    Venue Retail group - Avanza skriver: "Beskedet att butikskedjan sänker utdelningen kraftigt och istället satsar på att få ned skuldsättning och expandera butiksnätet ytterligare mottogs inte väl. Vi ser emellertid bättre utsikter för branschen generellt och gillar bolagets tillväxtambitioner."
    se också blogginlägget

    Atea - se tidigare blogginlägget "Atea in på bevakningslistan", samt Finansnovisinlägg Genomgång: Atea

    Rörvik Timber - se inlägget "Rörvik timber in på bevakningslistan"

    Mekonomen - Inspirerad av bloggaren 20%40år, som pekat på Meknonomens fall från 200 till ca 150 så tror jag mekonomen är köpvärt bl.a. med sin dirketavkastning på ca 4,5%. (se 20%40år - Köp av Mekonomen, Värdebyrån - analys av Mekonomen)

    Axplock av veckans nyheter och rekkar

    Jag letar nytt bolag att investera i antingen direkt på sikt genom att sälja av Cision eller vänta på få kontantbetalning framöver. I en liknande situation som Cision är/var i är RNB, bolaget har gått dåligt om man hoppas på turn-around. Affärsvärlden har tidigare i veckan analyserat bolaget och satt rekommendationen köp, och menar att värdet är det dubbla mot aktuell kurs.

    "Affärsvärlden medger att RNB, Retail and Brands, är en högriskaktie. Efter att det äntligen blivit av med sorgebarnet JC står tre mer eller mindre attraktiva delar kvar: Polarn & Pyret, varuhusdelen och Brothers. Affärsvärlden har beräknat det totala värdet av dessa tre till lite mer än 1,1 miljarder kronor, och med justeringar för förlustavdrag och nettoskuld anser man en värdering runt det dubbla av dagens aktiekurs motiverad. Detta är bakgrunden till en köprekommendation, trots riskerna."


    Affärsvärlden har i veckan även rekommenderat köp i Svedbergs

    "Besparingsåtgärderna som badrumsbolaget Svedbergs vidtagit har bitit bra, vilket avspeglades i det ökande rörelseresultatet för fjärde kvartalet. Affärsvärlden tror samtidigt att Svedbergs fjolår var en bottennivå gällande försäljning, vilket gör att värderingen är relativt låg. Och har tidningen fel begränsas nedsidan av en god direktavkastning. Med en bättre inhemsk konjunktur blir uppsidan attraktiv, varför Affärsvärlden säger köp med riktkursen 28 kronor."


    Intressant att Hemtex satsning på internetförsäljning verkar gå bra samtidigt som man vänt från förlust till vinst på marknaden i Sverige

    "Hemtex mäktade med en kursuppgång om 65,4 procent till 6,45 kronor. Bolaget rapporterade på tisdagen sitt starkaste kvartalsresultat sedan 2008. Ökad kostnadskontroll, mer effektiva rutiner och inte minst ett förbättrat sortiment bidrar till den positiva utvecklingen. Den finländska verksamheten fortsätter dock att ha en tung utveckling på grund av svag detaljhandel. Enligt Hemtex VD resulterade den goda julhandeln i att reorna inte pressade marginalen under kvartalet och bra lagernivåer. Under fjolåret hade Hemtex en riktigt bra tillväxt i e-handeln. Bolaget har öppnat upp för att hämta ut och returnera varor i butik, vilket har gett en bra effekt.  Framöver är det en säljkanal som kommer att vara viktig för Hemtex."


    Millicom anser jag vara intressant på grund av sin satsning på on-line verksamhet och att bli ett livsstilsföretag. Aktieingenjören har gått igenom Millicoms rapport för 2013.

    Danske Bank höjer rekommendationen för Millicom till köp, från tidigare behåll. Riktkursen är 740 kronor.


    Privata affärer har i en analys satt köp på Partnertech - Vändningen närmar sig för PA:s köpråd

    "Partnertechs turn around ser därmed ut att kunna fortsätta. Efter flera tuffa år med sparåtgärder är bolaget redo att möta en bättre konjunktur. Når man bara halvvägs mot målet på 7 procents rörelsemarginal faller P/E-talet räknat på årets vinst ned mot låga 7."


    Tethys oil som jag har innehav i är en av de aktier jag skulle kunna tänka mig att öka i. Lågt värderad och bra nyheter, gör att jag tycker att det ser bra ut. Det enda som nämns nedan som är dåligt är att P2-reserver ökade mycket mindre än väntat, men det nämns att det är stor potential i årets borrningar att öka reserverna. Så kombinationen av låg värdering, ökande produktion och chansen till ökade reserver gör att jag ligger kvar i Tethys och överväger att öka på ev. rekyl nedåt.

    "Tethys Oil presenterade en rekordproduktion om cirka 5 400 fat per dag (4 300) i fjärde kvartalet. Remium skriver att reservrapporten var blandad med en dubblering av P1-reserver till 10,8 mmbbls vilket ger en betydligt högre säkerhet för reserverna. 2P-reserverna, som är det marknaden främst fokuserar på, uppgick dock bara till 15,2 mmbbls (14,3) vilket var sämre än väntat.

    Tethys Oil lockar att de har ett prospekteringsprogram för 2014 som omfattar 3-20 mmboe netto bara i Barik- och Lower Buah-formationen. Remium räknar med att detta kan synliggöra värden mellan 10-93 kronor per aktie givet nuvarande EV/reservmultipel. Rekommendationen är att hålla aktien under 2014 då mäklarfirman räknar med att stora värden kommer synliggöras. Riktkursen är 98 kronor."



    Africa Oil stängde i fredags på 49,80 kr. Jag har aktien på min lista över aktier under bevakning.

    "Africa Oil handlades upp 2,5 procent till 49 kronor efter att ha lämnat en prospekteringsuppdatering på onsdagen. Flödestestet i kenyanska Etuko-1 bekräftade tidigare fynd. Tre zoner gav ett totalt flöde på i snitt 550 fat oljeekvivalenter per dag. Africa Oil skriver att ytterligare potentiella zoner med olja av god kvalitet inte kunde utvärderas vid denna borrning. Nu ska bolaget borras på 650 meter för att utvärdera och möjligtvis testa denna övre reservoarsektion."


    Lundin Petroleum är såld men är kvar under bevakning. Såhär i efterhand ångrar jag att jag inte köpt mer på ca 110 kr när aktien var på årslägsta. Jag kanske köper in LUPE igen vid nedgång om den hamnar på en bra kursnivå. Jag tror JS är bra fält i Norge framöver. LUPE stängde i fredags på 123,50 vilket jag inte i dagsläget är beredd att betala för LUPE.

    "Lundin Petroleum lade bakom sig en uppgång om 2 procent till 123,90 kronor efter en uppdatering kring Sverdrupfältet. Platåproduktion i oljefältet väntas uppgå till 550.000-650.000 fat per dag. Det överträffade marknadens prognos på cirka 527 000 fat per dag. Tidigare har Lundin Petroleum uppgett att en platåproduktion över 500.000 fat per dag var att vänta och att den möjligen kunde nå 600.000 fat.

    Enligt ett pressmeddelande från samarbetsparten Det Norske Oljeselskap kan över 70 procent av Johan Sverdrup-fältets totala resurser produceras med installationer från den första utbyggnadsfasen. Den första fasen av utvinningen av Johan Sverdrup-fältet kommer att ha en avsedd kapacitet om 315.000 fat olja per dag. Investeringarna avseende dem första fasen beräknas ligga i intervallet 100-120 miljarder norska kronor. Livslängden på fältet uppskattas till 50 år, enligt Statoil."



    Oriflame sänker utdelningen vilket det tidigare spekulerats i. Jag vet Swedbank förut (länk) sänkte riktkursen till 155 och rekommendationen sänktes från neutral till minska. Jag har förut funderat på köpa Oriflame på grund av den historiskt relativt låga värderingen och den höga utdelningen. Men bolaget har problem. I rapporten så var omsättning liksom vinst under förväntningarna. Man skriver i en artikel:

    "Tillväxtbehov och valutaeffekter ligger bakom att sminkjätten Oriflame tvingas sänka utdelningen till aktieägarna kraftigt."

    "Kosmetikbolaget Oriflame sänker utdelningen till 1:00 från 1:75 euro"

    "Oriflame tappade 3 procent till 167,50 kronor. Kosmetikabolagets siffror för det fjärde kvartalet var sämre än väntat. VD Magnus Brännström säger till Nyhetsbyrån Direkt att Oriflame befinner sig en bra bit från att bryta sina lånevillkor som det spekulerats om i media."

    Google startar aktiehandel

    Jag såg nu en artikel från tidigare i veckan att Google starta aktiehandel

    "Google har tillsammans med riskkapitalfirman Andreessen Horowitz investerat i placeringstjänsten Robinhood, ett företag som sedan januari erbjuder aktiehandel helt utan courtage. Det skriver Dagens Industri.

    Bolaget ska istället tjäna pengar på tilläggstjänster, som att belåna sin aktieportfölj eller blanka värdepapper. Än så länge är det dock bara amerikanska aktier som går att handla via bolagets mobilapp, och dessutom är väntetiden lång för att använda tjänsten, skriver DI.

    Om tjänsten som i dagsläget bara finns i USA expanderar globalt kan courtaget pressas även på svenska aktier. Nätmäklarna Nordnet och Avanzas lägsta courtage är för närvarande 7 kr per affär.

    – Vårt minimicourage på 7 kr är visserligen 7 kr högre än noll. Men om Robinhood lyckas med sin gratismodell är det klart vi får titta på det, säger Avanzas vd Martin Tivéus till tidningen."

    Detta skulle kunna sätta prispress på Avanza och Nordnet, men lär ju dröja OM och NÄR google KANSKE skulle öppna aktiehandel i Sverige. Men jag är ju intresserad av köpa GOOGLE-aktier på ev. rekyl ned. Detta öppnar ju upp nya möjligheter för google att tjäna pengar. Om bolaget slår ut traditionella mäklare för aktiehandel och tjänar pengar på tilläggstjänster som belåning.

    Insiderförsäljningar - tecken på kommande börsfall?

    Jag läste nyss en artikel på di.se "Glasklar säljsignal i Arcam" och artikeln börjar med att gå in på Arcam men fortsätter sedan in på andra aktier, som byggmax, Hexpol och Avanza mfl banker.

    "I onsdags bekräftade storägaren och styrelseledamoten i friformsföretaget Arcam, Jan Barchan, för nyhetsbyrån Direkt att han hade sålt hela sitt innehav om 1.132.400 aktier. Aktierna såldes till kursen 250 kronor och affären inbringade alltså 285 miljoner kronor. Det är oklart till vilken kurs Barchan köpte för åtta år sedan då han blev aktieägare men klart är i varje fall att det har varit en mycket god affär."

    Jag vill minnas att jag läste att någon skrev att när alla de stora sålt och de små köpt och alla tror på fortsatt uppgång - då kommer kraschen. Detta är givetvis förenklat. Men i till exempel Facebook gruppen aktier så har jag uppmärksammat att det är lite "nybörjare" som skriver och ber om aktieråd. Börsen har ju gått bra de senaste åren och nu på sista tiden har kurserna rusat i många småbolag. Jag kan ge exemplet med BIMobject som noterades till ca 11 kr och efter några dagar var uppe 1 över 30 kr, med som högsta kurs 34,20 kr (aktuell kurs 21,20 kr).

    Åter till artikeln så fastnade jag för denna mening:

    "Att bankinsiders nu börjar sälja är inte bara ett negativt tecken i respektive bank utan även ett ytterligare tecken på att sämre börstider står för dörren. Bankaktierna har ju varit börsens lokomotiv allt sedan vändningen på finanskrisen."

    Sen nämner artikeln att Ordförande Marcus Storch i Axfood 6-7 februari köpt 10.000 aktier och att han sällan gör affärer och med detta ökat sitt ägande med 82%. En annan intressant detalj i artikeln är att den nämner att Ekonomidoktorn Erik Lidén

    Jag ser inte detta som köprekommendation för Axfood, men tycker det är intressant och överraskande då Axfood framstår som högt värderad och dyr, då kursen är på drygt årshögsta och P/E talet över 18. Men jag lade till Erik Lidén på Twitter och kommer följa honom, det ska bli intressant.

    Åter till Arcam så ser jag ett inlägg i kommentarerna till artikeln där det skrivs att Jan Barchan inte har nån koll på 3D Printing, men att han drygt 10 dubblat de pengar han köpte Arcam för 2006 och därför säljer av nu och att det inte säger något om Arcam som investeringsobjekt i nuläget, och att DI säljrekkat Arcam sen 30-40 kr nivån mot nu 250 kr.

    Jag personligen är nyfiken på och tror på 3D skrivar tekniken, men upplever Arcam som dyr just nu. Men rätt eller fel, får tiden utvisa. Men för att försöka dra fram det jag reagerade på i artikeln så fortsatte den som sagt från Arcam in på att det sålts bank-aktier av Insiders och att bankerna varit drivande i börsuppgångarna som skett. Så det är tänkvärt och värt att uppmärksamma att insiderförsäljningar skett.

    Men som motvikt till tron på allmän finanskris så finns följande artikel på di som tar upp att Europa utvecklats över förväntan - Bättre än väntat i euroområdet

    fredag 14 februari 2014

    Mekonomen värt en chans enligt Avanza

    Det är Per Ericson på Avanza som imorse släppte denna artikel om Mekonomen.

    "Efter Mekonomens vinstvarning för bara ett par veckor sedan var förväntningarna lågt ställda inför bolagets bokslutsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Vinstvarningen kom sig av en sämre försäljningsutveckling än väntat i det fjärde kvartalet drivet delvis av de negativa effekterna från den norska kronförsvagningen."

    "Mekonomen delar idag in sin verksamhet i tre segment: Mekonomen Nordic, Meca och Sörensen og Balchen. Mekonomen Nordic är omsättningsmässigt störst och svarade ifjol för knappt hälften av intäkterna medan Meca drog in knappt 40 procent. Sörensen og Balchens bidrag var 12 procent."¨

    "En stor del av förklaringen till de senaste årens kraftiga resultattapp i Mekonomen är verksamheten i Danmark som efter att ha visat riktigt hyggliga resultat under 2010 och 2011 åter drabbades av stora problem under 2012. Nya aktörer kom in på den danska marknaden och Mekonomen tappade stort."

    "Positivt för Mekonomen är att bolagets anslutna verkstäder fortsätter att ta marknadsandelar. Under helåret 2013 ökade intäkterna i Sverige, Norge och Finland för de anslutna Mekonomen Bilverkstäderna med 9 procent och för Meca Car Service-verkstäderna med 12 procent räknat i lokala valutor. Antalet anslutna verkstäder var vid årsskiftet i princip oförändrat jämfört med året innan."

    "Efter att aktien rasat nästan 20 procent på en månad ser Mekonomens värdering rimligare ut än den gjort på länge. Med p/e 15 som riktmärke ger aktien en totalavkastning på 15 procent på ett år. Förväntningarna har kommit ned en hel del och om efterfrågan repar sig något under året ser vi hyggliga chanser till höjda prognoser."


    Bloggaren 40%20år har gått in i aktien och här är hans inlägg om mekonomen

    40%20år hänvisar till värdebyråns analys av Mekonomen som är bra.

    Den post jag tagit i Mekonomen är en mindre och initial post. Kommer Mekonomen falla kommer jag kanske öka. Annars har jag nu tänkt behålla den aktuella posten framöver då det är ok utdelning och en kurspotential som jag ser det på säg 10-20% på sannolikt ganska kort tid.

    Cision veckans vinnare

    Äntligen blev det lite vind i seglen. Cision som är portföljens näst största innehav gick idag upp över 50% på Bud från Blue Canyon

    Detta efter att ett offentligt bud lagts.

    Nu återstår frågorna om budet går igenom, när pengarna kommer in och hur de ska användas istället.

    Jag funderar på vara likvid tills vidare. Jag har inga klockrena aktier just nu som jag vet att jag vill köpa. Jag skulle kunna tänka mig att öka i Tethys oil eller Mekonomen men inte till dagens stängningskurser, och jag skulle gärna sprida riskerna och plocka in en ny aktie i portföljen.

    Jag får se om Stockpicker i sitt newsletter fram över kommer med någon bra rekommendation. Men jag funderar i tankebanorna att det kanske är bra att försöka ha en del kapital likvid. Jag har lärt mig den hårda vägen att det kan straffa sig att vara fullinvesterad eller belånad, då jag tvingats sälja av aktier på grund av överbelåning, aktier som sedan stigit jättemycket. Orexo är ett av flera exempel på aktier jag ägt men sålt lång innan stora uppgången skett. Så att tillämpa lärdomen är att låta Cision sänka belåningsgraden och ha pengar löst för att kunna köpa om en bra möjlighet uppenbarar sig eller om det blir en allmän rekyl på börsen som ger köpläge.

    Vi får se hur det blir. Men dagens nyhet i Cision var en utmärkt början på en bra fredag!

    torsdag 13 februari 2014

    Inköp Mekonomen



    Jag var på 40%20års föreläsning igår på KTH och i den tog han upp Mekonomen som exempel som han tittade på med Börsdata.se och att den fallit från 200 kr nivån till 150 kr och han var beredd att köpa mer om den skulle fortsätta falla och annars bara behålla om den skulle rekylera upp. Så han såg det som en win-win situation där utdelning var ca 4,6% på de aktien han köpt och han antingen skulle få vinst på de eller snitta ner sig mer om kursen skulle falla vidare.

    Idag kom rapporten från Mekonomen som såg hyfsad ut med lite större vinst än väntat. Mekonomen hade vinstvarnat tidigare varför kursen fallit, men jag bedömde läget som att mekonomen verkade stabil nu på drygt 160 kr och gick in på kursen 161,50 och tog en liten post, vilket såhär i efterhand det inte hade varit nån brådska med då aktien stängde på 159 kr idag.

    Får se om jag har rätt att botten är nådd förut på 148 kr, jag är ingen expert på TA men fick det intrycket när jag kollat grafen på senaste tidens utveckling för mekonomen.

    onsdag 12 februari 2014

    Bloggaren 40procent20års föreläsning på KTH



    Föreläsningen började med att 40%20år erbjöd alla de närvarande att pröva på börsdata.se ca 1 månad gratis 

    Presentationen fortsatte med varning för bolag som gör många nyemissioner, som exemplifierats med hur såna bolag gått på 5 respektive 10 år jämfört med stabilare större bolag som inte gjort några nyemissioner.

    Sen kollade några slides på hur många boka som visat vinst respektive förlust, i procent av alla bolag, på Large Capio, Mid cap, Small cap och firsth North som följdes upp med rådet till nybörjare på aktier att bara investera i Large Cap och Mid Cap.

    Vidare gick han (George) in på att kolla på bolag som haft utdelning respektive återköp av aktier över en större period där man såg att företag i USA gjorde stora aktieåterköp år 2000 och 2007 - dvs. Bolagen återköpte aktier dyrt istället för at vänta tills senare och köpa billigt vid börskrasch.

    Vidare kollade han på bolag med utdelning, enskilda bolag, som tex Fortum och påvisade att det är bra att på sikt köpa och äga aktier som ger utdelning. Sen pratar han om "10% yield on cost", att bolag som ökar utdelningen ökar avkastningen. Ex på axfood, om man köpt aktien 2009 fick man då 7,5% utdelning och att äga aktien idag inköpt 2009 ger idag en utdelning på 11%. Därefter jämför Georg de två alternativen att få 6% utdelning per år i 10 år med att köpa en aktie som börjar år 1 på 3% utdelning men växer och har en utdelningstillväxt på 15% per år och jämförelsen visade att den totala avkastningen blev större totalt på att välja utdelningen på 6% utan utdelningstillväxt.

    Vinst Vs kassaflöde
    En titt på Alliance Oil visar att även om bolaget gått med vinst så har kassaflödet varit negativt vilket förklarar den låga värderingen som varit. Och att antalet aktier ökat frön 6 till 189 miljoner på 10 år. Alliance Oil har enligt Georg av den anledningen, det negativa kassaflödet, aldrig gett utdelning.

    Risk & avkastning
    En tabell över förlust effekten visar att om portföljen går ner 5% behövs en uppgång på 5,3% för att täcka förlusten, går portföljen ner 50% behövs en uppgång på 100% för att täcka förlusten etc. 

    Sammanfattning del 1 av flera


    Presentationen ska tydligen läggas upp på ICM som är en del av industriell ekonomi. 40%20år kan också maila den.

    Update:  De slides som gicks igenom är nu upplagd i 40%20års blogg - se här

    Update2 28/2-2015: Lägger in slidesen nedan i blogginlägget




    tisdag 11 februari 2014

    SIAF nyhet igår: Styrelsen utökas

    Se pressreleasen

    The Company is pleased to announce that it has added two new independent members to its Board of Directors: Mr. Daniel Ritchey and Mr. Lim Chang (Anthony) Soh.

    Mr. Ritchey is currently a partner in three companies: DC Capital LLC, 3-D Oil and Gas LLC, and 3-D Ranch LLC, a 2,200 head of cattle/1,500 head pig farm for which Mr. Ritchey serves as Finance Director. Mr. Ritchey held previous positions as investment analyst and advisor for venture capital firms. He holds an MBA in Finance from Ohio State University.

    Mr. Soh is a partner in the law firm, Edwin Lim Suren & Soh, in Kuala Lumpur, Malaysia. Until October 31, 2013, Mr. Soh was Deputy Managing Director of Pontian United Plantations Berhad, a Malaysian plantation company in the business of cultivating oil palm on 39,000 acres of land on a group basis, and operating an oil mill. Appointed Director in 2005, Mr. Soh served as Executive Director from 2007 until promoted again in 2009. He holds an LL.B (Hons) degree from University of Hull, England.


    Jordanfonden kommenterar:

    "..De nya i styrelsen är DAN RITCHEY, expert på alla formaliteter inom USA betr börs, flaggningar, noteringar etc + att han är stor farmare inom biffkor och grisar i USA.
    "ANTHONY" SOH, är stor palmoljeodlare i Malaysia och delägare och verksam i en välrenommererad juristfirma i Malaysia, väl bevandrad inom olika farmningar i Sydostasien..."

    måndag 10 februari 2014

    40procent 20år har föreläsning om sin "börsdata.se" på KTH



    Min gamla gymnasiekompis vars favoritbloggar är bl.a aktiefokus och 40procent 20 år berättade idag för mig att bloggaren 40procent 20år har föreläsning om sin "börsdata.se" på KTH nu på onsdag 12/2 kl 17-19

    Se inlägget på hans hemsida - Börsdata föreläsning i KTH 

    Där nämns bland annat att det är i sal B1 - Vån 2, Brinellvägen 23, Stockholm

    och att det är en öppen föreläsning som inte kräver föranmälning.


    Jag kommer stanna kvar i skolan och går på föreläsningen ihop med min gamla gymnasieklasskompis

    lördag 8 februari 2014

    Oljebolaget Enquest

    Dagens industri skriver i en analys som återges att Enquest produktion idag på 23 000 fat olja per dag kan stiga till 50 000 fat olja per dag år 2018 och sätter därmed rekommendationen köp på aktien.

    4 intressanta Silverproducenter

    At last month’s Vancouver Resource Investment Conference (VRIC), Jordan Roy-Byrne6, publisher of The Daily Gold, gave a presentation titled Best Gold & Silver Stocks for 2014. 

    Alexco Resource
    SilverCrest Mines
    Almaden Minerals
    Primero Mining

    Se artikeln - här

    SHB om guld

    SHB:s långsiktigt negativa vy på guldet blev väldigt korrekt under 2013, då guldet noterade sitt näst värsta år i modern historia. När banken började argumentera för att guldet borde falla, då upptrenden av olika anledningar hade sett sitt slut, var SHB ganska ensamma om sin negativa syn. Detta är sannolikt en av anledningarna till att fallet blev så dramatiskt och djupt. Att vara s.k. contarian och få rätt brukar vara en synnerligen framgångsrik strategi. När vi nu är en månad in på det nya året ser det ut som många har bytt fot och att konsensus är negativ till guld. Nästan alla är bullish på all-time highs oavsett underliggande tillgång. SHB tror att vi kan gå en rekyl uppåt i guldet.

    Köprekkar Autoliv

    Affärsvärlden skriver om Autoliv:
    Tidningen tror vidare att bilsäkerhetsbolaget Autoliv har potential till nya kursrekord. Satsningen i tillväxtmarknader har varit framgångsrik samtidigt som en vaknande bilmarknad i Europa kan ge ytterligare lyft. Man framhäver Autolivs breda produktportfölj och det faktum att de flesta nyproducerade bilar i Kina och Sydamerika fortfarande saknar sidokrockkuddar. Affärsvärlden anser också att den nuvarande värderingen kring 13 gånger vinsten för det fjärde kvartalet inte är dyrt och räknar med att Autoliv kommer att fortsätta växa med förvärv och investera i nya produktionsanläggningar.

    Ålandsbanken skriver om Autoliv
    Ålandsbanken skriver i sitt morgonbrev att Autolivs rapport för det fjärde kvartalet var stark. Den organiska tillväxten under fjärde kvartalet var 15 procent vilket är klart högre än bolagets guidning. Det justerade rörelseresultatet var 16 procent högre än konsensus och 13 procent högre än Ålandsbankens förväntningar. Tillväxtmotorerna är enligt Ålandsbanken Active Safety som uppvisade en tillväxt på 56 procent och Kina som visade en tillväxt om 44 procent. Ålandsbanken höjer rekommendationen på Autoliv till köp.

    Autoliv presenterade en bra rapport med vinsttillväxt på

    tisdag 4 februari 2014

    Notiser

    Swedbank sänker sin rekommendation för Oriflame till minska från neutral. Banken kapar riktkursen till 155 kronor, från 205. Dagens Industri skriver att Oriflame kan tvingas sänka utdelningen om utvecklingen i Ryssland inte vänder. Oriflame handlades ned 1,9 procent till 173,70 kronor

    Jag funderade tidigare idag på om det kan börja närma sig köpläge på Oriflame, men denna rek. av Swedbank får mig att tänka om. Det jag gillar med Oriflame är direktavkastningen och den historiskt låga värderingen, men att Oriflame är historiskt lågt värderad betyder som känt inte att det inte kan falla mer, och gör inte aktien billig heller, om värderingen är låg av en anledning, som t.ex. bristande tillväxt eller försvagad lönsamhet. Eller som DI nämner, "problem i Ryssland". Sänkt utdelning vore heller ingen höjdare.

    E-handelsbolaget CDON levererade ett positivt resultat för det fjärdekvartalet 2013.  Resultatet efter skatt uppgick till 15,8 miljoner kronor, jämfört med en förlust om 90,4 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år. Den organiska tillväxten uppgick till -2,1 procent. Den organiska tillväxten inom bolagets modesegment, Nelly.com och Members.com, var 3 procent i det fjärde kvartalet och 13 procent under helåret 2013.

    Enligt tisdagens delårsrapport dämpades Nellys försäljning något under fjärde kvartalets inledning beroende på den varma hösten. Försäljningen återhämtade sig dock i slutet av kvartalet då Nellys bruttoförsäljning i december växte med 16 procent. Segmentet Sport & Hälsa redovisade en organisk försäljningstillväxt på 37 procent. CDON ska under 2014 öka fokus på tillväxtorienterade satsningar och investeringar.  Aktien tappade 3,1 procent till 25,30 kronor efter en positiv öppning.


    Positivt att CDON vände till vinst, men en relativt liten sån med tanke på värderingen. Jag gillar Nelly men t.ex. DVD-marknaden är väl så gott som död, jag undrar om man lyckas sälja så mycket musik eller hemelektronik heller på sajten cdon.com