söndag 21 februari 2016

Råvaruanalytiker tror på oljeprislyft

Mike Wittner, amerikansk chef för råvaruanalys vid Société Générale, anser att veckans samtal mellan oljeproducerande länder bådar gott för oljepriset.

- Saudiarabien och Ryssland – och indirekt Iran – de talar med varandra, så nu har du en påbörjad process, sa råvaruanalytikern Mike Wittner i CNBC:s Closing Bell.
Tidigare i veckan talade Opec-länderna och Ryssland om att frysa oljeproduktionen. Oljeministrar från Saudiarabien, Ryssland, Venezuela och Qatar kom överens om att frysa produktionen för att försöka driva upp oljepriset.
Förutsättningen var dock att andra producentländer också skulle ansluta sig. Iran vill emellertid inte frysa produktionen, utan öka den till nivåerna innan sanktionerna mot landet. Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa sig dock vara positivt inställd till initiativ som stabiliserar oljepriset.
Mike Wittner tror dock att Iran om några månader, när produktionen har ökat, kan tänka sig att initiera en diskussion med Opec och Ryssland.
Trots att många analytiker ställer sig kritiska till hur mycket en fryst oljeproduktion kan påverka oljepriserna menar Wittner att priserna har drivits mer av externa omständigheter än av fundamenta.
Wittner säger att fundamenta pekar på ett oljepris vid 40 dollar per fat och tror att oljepriset kommer att gå upp till 50-dollarstrecket vid slutet av året.
Brentoljan handlades vid 07.50 i dag på 34,06 dollar fatet och WTI-oljan på 32,77 dollar fatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar