söndag 6 oktober 2013

SEB upprepar KÖP TP 172 på LUPE

Lundin Petroleum

Analyser

04 OKTOBER 2013
Köp / 172,0 kr

SEB Equity Research upprepar köp i Lundin Petroleum

Lundin Petroleum har rapporterat 4300 fat olja per dag från testresultaten vid rigg PL492 Gotha, vilken aviserades som en permanent upptäckt i ”Loppa High-området” den 10 september. Detta är bättre än väntat, och bolaget estimerar högst sannolikt oljereserver på 100 miljoner fat olja, och gasresurser på 70 miljoner fat.

Det skriver SEB Equity Research i en analys daterad den 4 oktober.

Källbergarten verkar ha en annan laddning än vid Statoils Castberg-fält i norr. Chansen till succé i framtida Loppa High-prospekteringar (inklusive Langlitilden) har därmed ökat. SEB Equity Research antar en låg dollarkurs på 1,6 per fat (2,7 kronor) för Gotha-resurserna, vilket speglar att området är för litet för att vara ett fristående projekt, men kan bli en del av den regionala utvecklingen i framtiden.

Lundin har beslutat att sälja 51 procent av dess 70-procentiga ägande i Laganskyblocket (Kaspiska Havet) till Rosneft, som tar över som operatör. Licensen inkluderar 157 miljoner fat olja i Moreskoye-upptäckten som gjordes 2008. Området har blivit betecknat som ett strategiskt område av Moskva, och utan rysk operatör, riskerade Lundin att förlora sin investering helt.

”Vi tolkar det som att Rosneft kommer betala sin andel av sänkta prospekteringskostnader (som vi tror uppgår till 250 miljoner USA-Dollar brutto) i form av inkluderade framtida värderingsutgifter. Givet tidigare nedskrivningar, bedömer vi att möjligheterna till några årsskiftesnedskrivningar av Lundin är begränsade, i synnerhet om Lundin ska sälja så småningom”, skriver banken.

Statoils konceptuella system för Sverdrup kommer publiceras under fjärde kvartalet (förmodligen december) och indikationerna är att systemet kommer hamna nära konsensus (2,3 till 2,6 miljarder fat olja). Givet det, kommer huvuddrivarna till aktiekursen troligen vara prospekteringsledda. På kort sikt ligger fokus på Torvastad och PL330 Sverdrup.

Källa: SEB Equity Research

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar