tisdag 2 oktober 2012

Artikel på Avanza om framgångsrika PPM-sparare

Så gör vassaste PPM-spararna Publicerad: 2012-10-02 10:03

PENSION: De allra duktigaste PPM-spararna har drygt åtta gånger mer pengar i sin fondportfölj än genomsnittspararen . Så här har de gjort.
 
PPM

2,5 procent av de 18,5 procent av lönen som går till den allmänna pensionen går till premiepensionssystemet.

Där får du själv välja fonder att placera dina pensionspengar i.

Det finns cirka 800 fonder att välja mellan.

Den som inte väljer själv får sina pengar placerade AP7Såfa, det statliga icke-valsalternativet.

Premiepensionssystemet heter officiellt inte längre PPM, men kallas ofta fortfarande så i folkmun.

Sveriges tre mest framgångsrika sparare i premiepensionssystemet har sedan starten för systemet, år 2000, byggt upp portföljer värda mer än 800 000 kronor. De flesta sparare i systemet har portföljer värda cirka 100 000 kronor. Det skriver di.se.

Strategin tycks ha varit många och vältajmade fondbyten med höga risker. Det säger Pensionsmyndighetens fondchef, Mats Öberg, till di.se.

Han tror att många av de sparare som lyckats allra bäst i premiepensionssystemet under åren i perioder har legat tungt i Rysslandsfonder och Latinamerikafonder.

Ett annat typiskt drag för dem är att de hann fly aktiemarknaden för att ta skydd i räntefonder innan börsen kraschade 2001-2002 och 2008-2009, skriver di.se.

Mats Öberg säger till sajten att det är män i åldrarna 35 till 50 år, och som byter fonder cirka fem gånger per år, som är de största fondklipparna i premiepensionssystemet.

Så gör vassaste PPM-spararna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar