söndag 10 november 2013

"Stor risk för kursfall 2014"

Georg Norberg, Casefondens nye förvaltare, köper inte aktier i bolag som lever mer på hoppet än på substans. Men om konjunkturen inte förbättras ser han en stor risk för kursfall nästa år.

Jag hinner knappt ställa frågan, hinner bara nämna de tre stavelser som bolaget Fingerprint utgörs av innan min motpart hugger med sin verbala högerslägga:

– Sådana skräpaktier köper vi inte! Vill du investera i förhoppningsbolag är Case inte rätt val!

Den som står för den blixtsnabba repliken är Georg Norberg, Case Asset Managements nye förvaltare för Casefonden. Definitionen ”skräp” är, enligt honom, bolag som Fingerprint och bolag listade på Aktietorget, First North eller NGM. Han fortsätter:

– Självklart gillar jag mindre bolag, jag handlar ofta på listorna för små och medelstora bolag, men det börjar bli farligt när investerare lever mer på hoppet än på substans.

Norberg fortsätter med att slänga sig med de engelska begreppen ”bottom up” och ”stock picking”, vilka enligt honom är viktiga beståndsdelar i fondens placeringsstrategi. Förvaltarna tittar mycket på marknadscykler och fokuserar hellre på att plocka ut en enskild aktie än att värdera en hel bransch eller sektor.

Så vilken är din inställning till börsen, rent generellt?
– Centralbankernas stimulanser och det låga ränteläget har varit viktiga faktorer för börsens starka utveckling i år. Men man ska inte glömma att aktier också fått en gradvis ökande proportion i flödena. Mycket pengar har lagrats sedan finanskrisen 2008, som nu letar sig tillbaka till börsen.

Men hur skulle då högre räntor påverka börsutvecklingen?
– Då blir relativavkastningen intressantare för placeringar i obligationer. Men fortfarande tar aktie­delen historiskt sett en liten del av det totala sparandet, och hög­re räntor är därför inte ett särskilt stort hot just nu.

Georg Norberg ser i stället med oro på den uppskjutna budgetlösningen i USA:s kongress, men framför allt saknas fundamentalt värderingsstöd om konjunk­turen inte förbättras. Då är risken stor för att börsen går ned under nästa år. Investerarna har nu gjort en multipelexpansion, vilket går att beskriva som att börsen värderas högre än tidigare utan att vins­terna hållit samma takt. I stället har uppgången byggts på flöden till aktier och en förväntan om större framtida vinster. Infrias inte förväntningarna är risken gans­ka hög för att börsen faller nästa år.

Så hur tolkar ni informationen från den pågående rapportfloden?
– Ganska tydligt visar exempelvis SKF, en bra värdemätare för industrin generellt, att det anda­des optimism under andra kvartalet. Under nuvarande kvartal visade sig dock de gröna skotten vara bruna. Konjunkturen står och stampar och utvecklingen går sidledes, vilket inte duger för att lyfta börsen högre. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar