söndag 21 februari 2016

Råvaruanalytiker tror på oljeprislyft

Mike Wittner, amerikansk chef för råvaruanalys vid Société Générale, anser att veckans samtal mellan oljeproducerande länder bådar gott för oljepriset.

- Saudiarabien och Ryssland – och indirekt Iran – de talar med varandra, så nu har du en påbörjad process, sa råvaruanalytikern Mike Wittner i CNBC:s Closing Bell.
Tidigare i veckan talade Opec-länderna och Ryssland om att frysa oljeproduktionen. Oljeministrar från Saudiarabien, Ryssland, Venezuela och Qatar kom överens om att frysa produktionen för att försöka driva upp oljepriset.
Förutsättningen var dock att andra producentländer också skulle ansluta sig. Iran vill emellertid inte frysa produktionen, utan öka den till nivåerna innan sanktionerna mot landet. Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa sig dock vara positivt inställd till initiativ som stabiliserar oljepriset.
Mike Wittner tror dock att Iran om några månader, när produktionen har ökat, kan tänka sig att initiera en diskussion med Opec och Ryssland.
Trots att många analytiker ställer sig kritiska till hur mycket en fryst oljeproduktion kan påverka oljepriserna menar Wittner att priserna har drivits mer av externa omständigheter än av fundamenta.
Wittner säger att fundamenta pekar på ett oljepris vid 40 dollar per fat och tror att oljepriset kommer att gå upp till 50-dollarstrecket vid slutet av året.
Brentoljan handlades vid 07.50 i dag på 34,06 dollar fatet och WTI-oljan på 32,77 dollar fatet.

Marknadsguru varnar för ihållande nedgångar

Marknadsguru varnar för ihållande nedgångar


Stack, som är grundare av Stack Financial Management och Investech Research, har sakta börjat råda klienter till att lätta på exponeringen mot aktier.
- Om det ser ut som en, går som en och vrålar som en björn, då är det nog bäst att vi antar att det är en, skrev Stack i sitt nyhetsbrev förra fredagen.
Därtill bedömer han att varaktigheten på nedgångarna och bredden över sektorer talar för att marknaden gått in i en distributionsfas som ofta förekommer inför större nedgångar.
Stack lyfter fram en rad andra indikatorer på att en nedåtgående marknad infunnit sig, bland annat marginalutlåningen som historisk föregått eller lett nedgångar. Belåningen toppade redan våren 2015.

lördag 13 februari 2016

Carnegie om DNO

STOCKHOLM (Direkt) Att norska oljebolaget DNO återigen ska börja investera i Kurdistan efter att regionsregeringen, KRG, bestämt sig ett nytt betalningssystem nyligen är ett gott tecken enligt Carnegie.
Det får banken i en dagsfärsk analys att lyfta sin rekommendation för DNO-aktien till köp, från tidigare behåll och mer än dubblera sin riktkurs från 4 norska kronor till 9.
"Situationen är fortfarande utmanande för KRG och risker kvarstår, men vi ser detta som ett viktigt steg i rätt riktning", skriver investmentbanken om DNO:s återupptagna kurdiska investeringsplaner.
Förra månaden drog Carnegie ned sin rekommendation för DNO till behåll från köp med rejält sänkt riktkurs från 15 kronor till 4. Banken uttryckte då oro kring KRG:s betalningsförmåga mot bakgrund av oljeprisfallet.
I förra veckan fick emellertid DNO-aktien stöd av att KRG introducerat ett nytt ersättningssystem för utländska oljebolag med verksamhet i regionen.
Även Shamaran har verksamhet i Kurdistan.
Henrik Svensson +46 8 5191 7924
Nyhetsbyrån Direkt

söndag 7 februari 2016

Fastighetspreffarna liksom banker och övriga högutdelare pressas

För fastighetspreffar betyder detta en direktavkastning på ca 7,3% för Akelius och Klöverns preffar med utdelning på 5 kr vid fyra tillfällen per år till en kurs på ca 270 kr.

SEB A-aktien var tidigare i veckan under 80 kr för att sen stiga till över 85 kr igen.



Marcus Hernhag förklarar hoten mot preffarna som sänkt kursen i krönikan - Hotet mot utdelningarna:

...I det stora hela är marknaden inte dum, utan tvärtom ganska förutseende. Börsen föll redan innan finanskrisen var akut 2008 och den började stiga 2009 långt innan konjunkturen vände upp. Aktiemarknaden handlar ned kurserna för att den ser hot mot vinsterna och i förlängningen också utdelningarna....