onsdag 23 januari 2013

Nordnets nyhetsbrev - Aktierna med lägst värdering

Bolagen med lägst P/e-tal

BolagP/e (12 mån)
Alliance Oil Company3,7
Eniro4,4
Pricer6,6
EnQuest7,9
Tethys Oil9,3


I urvalet har jag valt att exkludera investmentbolag (där är P/e-talet inte ett relevant mått) och även fastighetsbolag. Bolag som under senaste 12 månaderna har ett extraordinärt resultat tillföljd av engångsposter har även exkluderats.

Alliance Oil Company är ett oljebolag med verksamhet i Ryssland och Kazakstan. Försäljnings- och vinstutveckling har genom åren varit god men marknaden visar genom sin värdering av aktien att man misstror bolaget. Bristande transparens har varit en bärande del i den kritik som framförts mot bolaget via medierna. Aktien värderas alltjämt mycket lågt och frågan är om det kompakta misstroendet kommer att kvarstå under en överskådlig framtid?

Eniro, den forna katalogjätten håller som bäst på att transformera modellen till att bli digital. Under inledningen av 2000-talet gödde man aktieägarna med stora utdelningar som finansierades genom att ta upp lån. Tillslut satt bolaget i knä på bankerna och saneringsprogrammet har nu pågått sedan finanskrisen. Försäljningen minskar men genom kraftfulla besparingar har bolaget nu vänt till vinst för de senaste fyra kvartalen. Problemen är inte lösta, men förväntningarna låga.

Pricer som under lång tid utvecklat och sålt sina prismärkningssystem för butiker vände de eviga förlusterna till vinst år 2007 och sedan dess har utvecklingen varit stark. Aktien rusade fram till 2011 men därefter har det skett en återgång. Nu värderas bolaget till låga vinstmultiplar vilket är ett tecken på att marknaden tvivlar på fortsatt framgång.

EnQuest. Olje och gasföretaget som fokuserat på Nordsjö-regionen värderas lägre än de flesta av kollegorna i branschen, även om verksamheten i många fall borde vara att betrakta som mindre riskfylld. Vinsten har stigit de senaste fyra kvartalen samtidigt som aktien stått och stampat. Detta gör att värderingen kommit ned sig.

Tethys oil projekterar och utvinner olja i ett flertal länder. De första vinstsiffrorna kunde uppvisas när böckerna stängdes år 2010. För 2012 ser man ut gå mot ett vinstrekord och trots att aktien har gått starkt sedan sommaren så har värderingen inte gått över tio gånger årsvinsten. Marknaden tror sannolikt att riskerna kommer att vara höga framåt och vågar inte värdera upp aktien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar