tisdag 14 januari 2014

Börspodden avsnitt 20

Avsnitt 20 ska tydligen handla om Anchoring och e-handelsspecial.

Johan har spanat in CES-mässan, där en nyhet är att istället för att koppla nåt till telefonen så finns det inbyggt, eller integrerat från början utan att man behöver köpa grejer för att koppla ihop det med telefonen.

John och Johan har träffar IAR System, som kan tjäna på detta, ett bolag som kan rida denna trend enligt Johan. VD ska ha enligt john ha sagt under presentationen att ett av de största hoten mot företaget är att bli uppköpt.

Kinesiska tillverkare börjar sälja tablets för 45 USD styck, som är helt okej. Johan tror de funkar helt okej och används för att kolla på media.

BimObject har börjat handlas i måndags, handlas idag mellan 11-14 kr, lite för aggresiv uppgång enligt John och Johan.

John har sålt cloetta inför semestern, har haft lite IAR systems. Johan köpte lite swedish match under 190 som han sålde av idag.


Börspoddens årsskiftes portfölj; den sämsta var Swedish match, som fick en säljrek och tappade några procent. Proffice gjorde en återhämtning från sitt lilla vänster-parti utspel. RNB har stått still. SSAB fick ett ryck uppåt, Ca 10%. Den dåliga Alcoa rapporten smittade inte av sig varken på SSAB eller boliden. Pricer var ok över årsskiftet. Den bästa var G5 som gått från 31 till 36, som fick hjälp av fina försäljningssiffror. Johan har köpt mer G5 entertainment trots att många är skeptiska till den, Johan lyfter fram att G5 växte 40% i Q4 2013. Tradedoubler stod i 18 när börspodden rekkade mot nu ca 20 kr. Johan nämner PM de gick ut med om att de skulle spara mer, vilket gör att Q4 2013 inte blir nån dunderläsning. Tror man Tradedoubler lyckas gå tillbaka till tillväxt är det ett bra Case, och börspodden är svagt positiva till Tradedoubler.

Anchoring är ett viktigt koncept inom Behavioural finance. Börsen känns inte längre så billigt, mer som ett normalläge. Man börjar vänja sig vid att börsen kostar P/E 15. Vid finanskrisen var man tveksam om P/E 10 var rätt pris för småbolag, nu ligger de på P/E 15. John jämför med bostadsmarknaden där priserna stigit och det man förut tyckte var dyrt nu är normalt pris. Johan menar att för att nåt ska ändras måste något ske som en terror attack, att det bara anses "dyrt" räcker inte för att det ska bli en rekyl nu, john tror att det kan bli dyrt "på riktigt" om några år.

Goldman Sach har höjt riktkursen för Kinnevik till 450 kr, de har svårt att värdera upp kinnevik mer pga Zalando, så de går på saker hos kinnevik i Afrika, som de ser som mini-amazon, John nämner "the more you dig the more you find" som en titel i analysen av kinnevik från Goldman Sach och att de har en goldman sach medlem i styrelsen i kinnevik samtidigt som man själva köper i kinnevik. Johan tror att en faktor hos Zalando som kan göra att det vänder är att man ändrar bolagsform, drar ner satsningar och fokuserar på lönsamhet, inför börsnotering när man nu visar upp sig som det är och inte längre kan sälja "drömmen" utan visar vad man gör för.

CDON - Johan har varit negativ från 23-25 kr och tyckte det var dyrt, men nu är kursen 30+, och man har nya planer för Nelly att skippa till 60 länder där det ska ta 4-10 dagar att få varorna från falkenberg. Johan tror det kan kvala in som den sämsta iden på hela börsen 2013. Johan tycker det finns bra saker inom CDON förutom själva CDON, som t.ex. "gymgrossisten". Amazon ska börja sälja Svenska böcker, som ger konkurrens, börspodden sätter sälj på allt detta som CDON.

Nåt som visar hur hett E-handel är och att man kanske närmar sig toppen är att amerikanska Sears ska satsa fullt ut på e-handel för där ser man möjligheter. Sears närmar sig konkurs.  

Nästa avsnitt, nr 21, blir fastighets special med Johan Edberg från Pareto, fastighets analytier som kommer gå igenom allt från "preffar" till Victoria Park.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar