Ett flertal bloggare har kommenterat Vardia sen katastrof rapporten igår:
Molekylär Ekonomi: Vardia från Sidlinjen
Investeraren.se: Diversifiering är inte så dumt ändå
Trygg framtid: Exit Vardia och flytt till KF
Aktiefokus: Om fiaskot i Vardia
Våra Placeringar: Fokus och lärdomar
Ägamintid: Beska nyheter från Vardia
Aktieingenjören: Kort utvärdering av Vardias skandalrapport
Min aktieportfölj gick >-30% igår på Vardias kursfall, då Vardia var största innehavet och stod för 59% av portföljvärdet före nedgången.
Lite bilder av hur smällen i Vardia minskat vinsten sen januari 2014 med mer än 2/3 respektive vänt avkastningen för februari från +13% till -20%.
2 februari - 3 mars
1 januari 2014 - 3 mars 2015
Lärdomen är bättre riskhantering och diversifiera bort risk inte potential: att inte ha för stor andel av kapital i ett bolag som går med förlust och ska nå break even, för i den höga risken kan ett bakslag sänka hela portföljen. Om man istället diversifierar bort risken men inte potentialen, genom att ha 5-10 olika bolag med hög potential så blir effekten på portföljen mindre om ett av bolagen överraskar negativt likt Vardia.
Jag sålde hela innehavet i Vardia igår på kurser mellan 14,55-14,75 nok.
Uppdate 15:46: Jag sålde "nästan" hela innehavet. Har kvar 5 aktier i Vardia bara för lättare kunna följa utvecklingen framöver. Har i dagsläget inga planer på att öka i Vardia. Innehavet på 5 aktier i Vardia värda 63 kr (efter en nedgång på 91 kr) får räcka...
13 kryssfrågors enkät om vad ni läsare tycker om bloggen och om mina förslag på förbättringar
Öppe och ärlig självkritik. Jag undrar hur du tänker med diversifiering om du t.ex har 10 stycken högpotentiella kursrusare får du kanske räkna med att några krashar eller har pyspunka, då måste vinsten i de som lyckas ta igen smällarna, är det så ungefär du tänker ?
SvaraRaderaNja inte riktigt. Jag tänker att man kanske kan ha nåt bolag likt Vardia, men då som mindre andel av portföljen. Sen angående bolag med potential så menar jag inte i främsta hand "förhoppningsbolag". Har ingen konkret definition just nu. Men ett exempel på ett bolag som jag skulle kunna plocka in, som jag tittat på sen 40 kr, är Cellavision.
RaderaAgående diversifiering så skulle jag tex också kunna återköpa Carnegie Indienfond, ev. plocka in en guldproducent igen.
Hatten av för det som Xperimentinvest kallar öppen och ärlig självkritik! Mycket tråkigt med Vardia. Lärdomen är inte fel, men trist prislapp för den.
SvaraRaderaR
Vettigt inlägg! Grattis till en tuff och direkt hantering under gårdagen. Det är svårt att fatta modiga beslut under press. Du verkar ju ha sparat en hel pengar på att du drog bort plåstret snabbt.
SvaraRaderaDet jag hoppas bloggvärlden nu inser är att följa john har sina konsekvenser, tänker på bonheur och vardia.
SvaraRaderaNu har jag varken investerat i Bonheur, eller Vardia (dock lite erfarenheter från ARCP och NBG), så det är kanske lätt för mig att resonera pragmatiskt kring senaste händelsen. Vill dock poängtera att inget är avgjort ännu. På tio års sikt kan ovanstående vara fantastiska investeringar. Äga min tid har inte följt John. Han var John. Och blev lika bränd för det. Sådant här händer helt enkelt. Men visst bör man göra egna analyser. Tror de flesta gjorde det, sådant här går inte att förutse (fusk med siffror, oljeprisets utveckling).
RaderaFokusering har ju två sidor. Det är kul i uppgång men det är riktigt tråkigt i nedgång. Jag har åkt på smällar tidigare i stora innehav men ingen så här stor smäll och det är påfrestande. Jag skulle vara försiktig med att dra för snabba slutsatser kring diversifiering utifrån en händelse. Visst, diversifiering är trevligt när en investering slår fel men att pricka in kursdubblade som går från 3 % till 6 % av portföljen är ingen höjdare det heller. Man måste känna efter vad som passar en själv och efter en stjärnsmäll som denna och med lite distans till händelserna kan man utvärdera sig själv.
SvaraRaderaEtt påpekande bara: kostnaderna är ju inte högre än vad någon har trott utan de redovisas annorlunda än tidigare. Vilket får enorma konsekvenser med tanke på de särskilda krav som finansbolag måste uppfylla.
Hur den här historien slutar får vi se. Du kom ju ur aktien till högre kurser än vad aktien står i i nuläget. Själv våndas jag fram och tillbaks kring hur jag ska agera framöver. Sällan har en aktie vållat sådana hopp mellan hopp och förtvivlan som Vardia.