måndag 24 maj 2021

Cevians Christer Gardell om krypto & spac:ar

 I Ditv idag: Christer Gardell: Skojarna har dykt upp i kryptokläder och spac-kläder

Gardell betraktar ungefär krypto som luftslott och spac:arna liknande uppblåst lurendrejeri jämfört med private equity med för höga avgifter. Och miljardvärderingar för bolag utan försäljning.

"Skojarna" dyker upp i olika kläder när börserna är uppdrivna, just nu i krypto- och spac-form men de bör försvinna snart.

Däremot anser han att klassiska bolag som Ericsson och Volvo är billiga på låga värderingsmultiplar just nu. 

  

P/E för OMXS30 1997-2020

Själv tänker jag att detta är precis som alltid en fråga om att vaska guld, eller skilja agnarna från vetet vid marknads- och bolagsanalys. 

Beträffande kryptovaluta på svenska börsen kan inledningsvis Arcane nämnas som nyligen värderats till ca 2 mdr kronor med obetydliga intäkter och desto större förluster. Arcane är spretigt med flera olika verksamheter eller dotterbolag där inget har knappt några intäkter. 

Mer välgrundad verksamhet och värdering än Arcane har Coinshare som varit värderat runt 7 mdr kronor men som har mer substans i sina desto högre vinster. Coinshare är etablerat sen flera år med sina börsnoterade certifikat mot krypto som kan köpas bl.a. på Avanza. 

Vidare är de på first north noterade krypto bolagen Safello och Goobit Group mindre spretiga och mer renodlade kryptobörs respektive kryptoväxlare jämfört med Arcane. Och har både lägre värdering som är mer underbyggd av intäkter och tillväxt jämfört med Arcane. 

Om kryptovaluta är här för att stanna blir det säkert fin avkastning för den som sållat agnarna från vetet vid val av kryptovaluta och kryptobolag att investera i.

Angående spac:ar har jag dålig koll. Men Bures track-reckord borde vara skäl att deras spac inte vaskas bort tillsammans med "skojares" spac:ar.

Angående Gardells ord om att klassiska bolag som Volvo är lågt värderade får man väl instämma i. P/E tal från 1997-2020 visar att fastän det låter på somliga som att börsen är otroligt högt värderad är det ingenting jämfört med internetbubblan 1999/2000. 

Dock så har räntepolitiken ökat inflöde av kapital på börserna vilket höjt priserna, men det är alltså inget luftslott utan är uppbackat av bolagsvinster. Men såklart kan ändrad makroekonomi sänka företagsvinsterna och då är P/E-talen plötsligt höga. Men kollar man riskfri ränta och inflation årtionden bakåt så har de långsamt sjunkit. 

Så det ska nog en del till för att sänka hela börsen. Vilket inte är omöjligt, men är det sannolikt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar